У Яремчі за фейк про коронавірус оштрафували жінку. Вона поширила у Facebook допис про смерть п’ятьох українців від американської вакцини

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Яремчі за фейк про коронавірус оштрафували жінку. Вона поширила у Facebook допис про смерть п’ятьох українців від американської вакцини

Shafin_Protic / Pixabay

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області оштрафував місцеву мешканку за поширення фейку про смерть кількох українців від американської вакцини проти коронавірусу. Жінка в липні розмістила на своїй сторінці у Facebook дезінформацію, джерелом якої були бойовики «ЛНР».

Про це йдеться в матеріалах Єдиного реєстру судових рішень.

За даними ЄРДР, мешканка міста Яремча поширила 7 липня публікацію про те, ніби в Україні від неіснуючої американської вакцини проти коронавірусу померли п’ятеро людей. Фейк вперше опублікували на Facebook-сторінці «Прихильники Партії Ренесансу України».

У матеріалі наводиться коментар представника «народної міліції» бойовиків «ЛНР», буцімто США для випробування нової вакцини від коронавірусу доправили п’ять препаратів до Харківської області, де їх дали чотирьом військовим та одному цивільному, які згодом померли.

Жінка, яка поширила фейк, визнала свою провину, оскільки некритично оцінила новину, та попросила суворо її не карати. 4 вересня її засудили до 420 грн штрафу за статтею 173-1 КУпАП про «поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку».

Наразі фейк видалений з Facebook.