Опитування: Дві третини українців вважають, що коронавірус створили штучно

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опитування: Дві третини українців вважають, що коронавірус створили штучно

66% українців вважають, що коронавірус був створений штучно.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Під час інтерв’ю респондентів просили обрати, з яким з трьох тверджень щодо походження коронавірусу і його поширення у світі вони згодні більшою мірою. Твердження охоплювали такі погляди:

  • природне виникнення і згодом поширення у світі;
  • штучна розробка в лабораторії, але випадкове поширення у світі;
  • спеціальна розробка і навмисне поширення у світі для зменшення чисельності населення та/або завдання шкоди окремим країнам.

Найбільше респондентів — 37% — обрали варіант, що коронавірус спеціально розроблений і навмисно поширений у світі. Ще 29% обрали варіант, що коронавірус «зроблений штучно у лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю».

Таким чином, 66% респондентів обрали один з двох варіантів, який означає штучне походження коронавірусу. 18% опитаних обрали варіанти, що коронавірус з’явився природним шляхом і потім поширився світом.

Опитування проводилося з 31 травня до 4 червня методом телефонного інтервʼю з використанням компʼютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Всього опитали 2 000 осіб, старших за 18 років.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,4% — для показників, близьких до 10%.

  • Раніше президент США Дональд Трамп і держсекретар Майк Помпео запевнили, що коронавірус походить із лабораторії у китайському місті Ухань, де наприкінці минулого року спалахнула епідемія. Китай різко заперечив таку можливість, а наукова спільнота вказала на цілком природне походження вірусу.
  • Пізніше Китай заявив, що лабораторія в Ухані вивчала коронавіруси, взяті в кажанів, але нового штаму, що спричинив пандемію, у ній не було.
  • У травні міністр закордонних справ Австралії Меріс Пейн заявив, що незалежне розслідування причин коронавірусу підтримали 122 країни.