The Guardian: Понад 120 країн підтримали незалежне розслідування походження коронавірусу

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Міністр закордонних справ Австралії Меріс Пейн стверджує, що незалежне розслідування причин коронавірусу підтримали 122 країни. Раніше було відомо про те, що проєкт підтримали 62 країни.

Про це повідомляє The Guardian.

Раніше стверджувалося, що ідею незалежного розслідування підтримують Австралія, Південна Корея, Японія, Індонезія, Туреччина, Великобританія, Росія, ПАР, країни Євросоюзу і інші країни. The Guardian пише, що проєкт підтримали ще і країни Африки (54 країни). Україна також приєдналася до ініціаторів розслідування.

У заяві не згадують конкретно місто Ухань і Китай. Однак там пишуть, що Всесвітня організація охорони здоровʼя у співпраці з іншими світовими організаціями повинна точно встановити, яка тварина стала джерелом вірусу і чи були «проміжні господарі».

США поки що не підтримали законопроєкт — дипломати вважають, що треба встановити, як коронавірус виник безпосередньо в Ухані.

Голосування з цього питання запланували на ранок 19 травня.

  • Австралія була однією з перших країн, яка заявила про необхідність провести незалежне розслідування причин коронавірусу. Держави вимагають дати «неупереджену, незалежну і всеосяжну оцінку». Це викликало невдоволення Китаю, який заявив, що це був політичний «маневр» проти Пекіну. Австралійські дипломати при цьому змогли домогтися підтримки країн ЄС.
  • Група сенаторів США внесла на розгляд Сенату законопроєкт, який передбачає санкції проти Китаю через коронавірус. Обмежувальні заходи проти КНР будуть введені, якщо Пекін відмовиться співпрацювати, щоб зʼясувати причини виникнення пандемії коронавірусу.