У Сенат США внесли проєкт закону про санкції проти Китаю через коронавірус. Що він передбачає?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Група сенаторів США внесла на розгляд Сенату законопроєкт, який передбачає санкції проти Китаю через коронавірус. Обмежувальні заходи проти КНР будуть введені, якщо Пекін відмовиться співпрацювати, щоб зʼясувати причини виникнення пандемії коронавірусу.

Про це 12 травня повідомив сенатор-республіканець Ліндсі Грем на своєму сайті.

«Я впевнений, що без обману Комуністичної партії Китаю вірус не опинився б тут, у США […]. Китай ніколи не буде співпрацювати в рамках серйозного розслідування, доки його не змусять. Цей жорсткий законодавчий акт буде накладати санкції на Китай, поки він не почне співпрацювати зі слідчими», — заявив Грем.

Його підтримали ще вісім сенаторів. «Понад 80 тисяч американців померли, а мільйони людей втратили роботу через те, що Китай не зміг стримати і запобігти поширенню вірусу», — наголосив Грем.

Згідно з текстом проєкту, протягом двох місяців Конгрес повинен отримати підтвердження того, що Китай:

  • надав всі необхідні відомості для розслідування, яке ведеться США, їхніми союзниками або структурами ООН;
  • закрив ринки, де продають диких тварин, які можуть становити загрозу зараження для людей;
  • звільнив затриманих у Гонконзі активістів, які були заарештовані після початку поширення коронавірусу.

В іншому випадку США можуть заморожувати китайські активи, вводити заборону на вʼїзд, а також забороняти американським фінансовим інститутам видавати кредити китайським підприємствам.

Раніше президент США Дональд Трамп заявляв, що у США розглядають декілька можливих «варіантів відповідальності» для Китаю через поширення коронавірусу на ранньому етапі.

  • Трамп також заявив, що має докази, які дають йому «високий ступінь впевненості» в тому, що коронавірус виник в лабораторії в Ухані. Раніше розвідка США наголосила, що коронавірус нового типу не є штучним чи генетично модифікованим.
  • Розвідки США, Австралії, Нової Зеландії, Канади та Великої Британії (альянс «Пʼяти очей») звинувачують Китай у тому, що він приховував будь-яку інформацію про коронавірус, а лікарів змушував мовчати або «зникати».
  • За даними доповіді Міністерства внутрішньої безпеки США, влада Китаю приховувала дані про кількість хворих на коронавірус і про заразність нового вірусу, щоб встигнути створити запас ліків, необхідних для реагування на нього.
  • ФБР і Міністерство внутрішньої безпеки США планують найближчими днями публічно заявити, що хакери з Китаю намагаються викрасти дані щодо розробки вакцини та методів лікування коронавірусу, пише The New York Times.