Понад 60 країн хочуть розслідувати походження коронавірусу. Китай проти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Австралія, Південна Корея, Японія, Індонезія, Туреччина, Велика Британія, Росія, ПАР, країни Євросоюзу та інші підтримали спільний проєкт про необхідність провести розслідування походження коронавірусу.

Як пише ABC News, з такою вимогою напередодні засідання Всесвітньої асамблеї охорони здоровʼя в Женеві виступили 62 країни.

Держави вимагають дати «неупереджену, незалежну і всеосяжну оцінку». Ініціатором стала Австралія, і після її пропозиції Китай виступив з різкою критикою. Канберру звинуватили «в політичній атаці». Австралійські дипломати при цьому змогли домогтися підтримки країн ЄС. Україна також підтримала проєкт.

У заяві не згадуються Китай і місто Ухань, звідки епідемія почала поширюватися. З цієї причини США не підтримали заяву. Американські дипломати вимагають більш жорсткого формулювання і вимог встановити, як коронавірус виник в китайському Ухані. КНР не підтримує заяву з міркувань власного інтересу — не допустити незалежних експертів на свою територію.

Згідно із заявою, фахівці ВООЗ та Всесвітньої організації охорони здоровʼя тварин повинні встановити, як тварини стали джерелом вірусу, а також чи були проміжні господарі перед тим, як вірус потрапив до людей.

  • Адміністрація Трампа обмірковує шляхи можливого покарання або отримання фінансової компенсації від Китаю за те, що, на її думку, він приховує інформацію про COVID-19.
  • Зокрема, група сенаторів США внесла на розгляд Сенату законопроєкт, який передбачає санкції проти Китаю через коронавірус. Обмежувальні заходи проти КНР будуть введені, якщо Пекін відмовиться співпрацювати, щоб зʼясувати причини виникнення пандемії коронавірусу.