Прем’єр Австралії невдало висловився про майбутню вакцинацію від коронавірусу. Це призвело до антивакцинаторської істерики

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

В Австралії почалась антивакцинаторська паніка після того, як в уряді заявили, що в разі отримання вакцини від коронавірусу щеплення мають отримати всі громадяни. У відповідь на негативну реакцію з боку людей, які побоюються вакцин, прем’єр-міністр спробував пояснити, що у країні немає обов’язкових щеплень, але це не допомогло.

Про ситуацію розповідає CNN.

Першим про обов’язковість вакцини від коронавірусу висловився у своєму виступі щодо безкоштовних щеплень прем’єр Скотт Моррісон. За його словами, уряд розраховує, що щеплення стане «настільки обов’язковим, наскільки це можливо».

Після цього міністр охорони здоров’я Карен Ендрюс підтвердила, що уряд розглядає вакцину від коронавірусу як «обов’язкову». Проте вже ввечері прем’єр вирішив згладити ситуацію та сказав, що «вакцина не буде примусовою», оскільки «в Австралії не існує примусового щеплення».

«Нікого не примусять зробити щось як обов’язкове, але ми точно будемо заохочувати людей до цього. Усі мають зрозуміти, чого ми намагаємося досягти», — заявив Моррісон в ефірі місцевого радіо.

Таке задкування прем’єра, імовірно, пов’язане з негативною реакцію на його першу заяву з боку антивакцинаторських груп Австралії та закордонних, які вже давно говорять про спроби урядів світу нав’язати людям вакцину від коронавірусу.

До чого це призвело?

У своїй реакції відомі блогери, які виступають проти щеплень, заявили про спроби Австралії силоміць нав’язати вакцинацію від коронавірусу і про наближення «тиранії вакцини». Нещодавно головний медичний експерт США Ентоні Фаучі підтвердив, що законних способів примусити людей робити щеплення не існує.

Хоча перші коментарі австралійських урядовців створили родючий ґрунт для розвитку і популяризації антивакцинаторських теорій, скандал вказує на дещо ширшу проблему. Всесвітня організація охорони здоров’я визначає її як «вагання щодо вакцини». Це одна з 10 головних загроз громадському здоров’ю в усьому світі.

«Вакцинація — це один з найбільш економічно ефективних шляхів уникати захворювань. Наразі вона запобігає 2—3 млн смертей щороку. Ще 1,5 млн смертей можна уникнути, якщо посилити глобальну вакцинацію», — заявили в ВООЗ, підкреслюючи, що відмова від щеплень призводить до відродження поборених раніше хвороб на кшталт кору.

За даними наукового журналу Lancet, вагання щодо вакцинації присутнє в більшості країн світу, і поки одні антивакцинатори змінюють свої погляди через пандемію коронавірусу, інші дедалі сильніше їх відстоюють.

Деякі антивакцинатори протестували проти обов’язкових щеплень одразу після появи коронавірусу, коли ніяких засобів від нього ще не було. Така реакція суттєво ускладнює стратегію боротьби з інфекцією, для якої необхідно, щоб 82% людей мали імунітет.

За даними дослідження британської маркетологічної компанії YouGov і Центру протидії цифровій ненависті, близько 37% британців і 44% американців відмовилися б зробити щеплення від коронавірусу, якби їм запропонували. Водночас у Міністерстві охорони здоров’я США переконані, що вагання щодо вакцин у країні з пандемією коронавірусу лише посилилось.