Фракція радить «слугам» казати, що заява Фокіна щодо амністії бойовиків та особливого статусу «не відображає позиції державної влади»

Автори:
Марія Жартовська, Костя Войтенко
Дата:
Фракція радить «слугам» казати, що заява Фокіна щодо амністії бойовиків та особливого статусу «не відображає позиції державної влади»

Anatoliy Pashko / Wikipedia

Аналітичний та медійний відділи фракції «Слуга народу» підготували для депутатів тези про скандальне інтерв’ю експремʼєр-міністра і першого заступника глави української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна, який виступив за амністію для всіх учасників війни на Донбасі та особливий статус для всієї території Донецької та Луганської областей.

Цей документ, датований 3 вересня, опинився у розпорядженні «Бабеля».

«Слугам» радять казати, що заяви Фокіна «не відображають позиції державної влади», а також ставити під сумнів достовірність формулювань, які приписують заступнику голови делегації у ТГК.

«Чи погоджував Фокін такі свої думки з президентом України? Наскільки можна зрозуміти з того ж інтерв’ю Фокіна, не погоджував, тобто це — його самодіяльність. Чи погоджував Фокін саме це формулювання в інтерв’ю без будь-яких посилань на те, що амністія не може стосуватися осіб, які скоїли тяжкі злочини? Не маємо такої впевненості, зважаючи на те, що сам Фокін, як повідомляється, стверджує, що сказав інакше, коли давав інтерв’ю», — йдеться у документі.

Його автори також підкреслюють, що заступник голови української делегації у ТГК висловлював особисту точку зору та не «відображає позиції державної влади».

«Учасники переговорів у Тристоронній контактній групі за межами роботи у ТКГ гіпотетично можуть висловлювати свої думки щодо Донбасу, щодо світоглядних питань, які пов’язані з війною, та інших подібних речей. Висловлювання окремих членів української делегації не означають автоматично, що це є офіційна позиція держави або делегації», — йдеться у тезах для коментування.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації у ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на Сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення під контроль України державного кордону.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна щодо Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».
  • Сам же Фокін заявив, що лише цитував положення Мінських домовленостей. Водночас у партії «Європейська солідарність» вимагають звільнення першого заступника української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна через його заяви про особливий статус для всього Донбасу.
  • В той же час, представник окупованих територій в українській делегації у ТКГ Сергій Гармаш розповів, що бачив погоджену версію інтерв’ю першого заступника голови делегації Вітольда Фокіна, і з неї журналісти прибрали ключові деталі.