«Діда просто підставили»: член ТКГ повідомив, що журналісти прибрали з інтерв’ю Фокіна ключові деталі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Представник окупованих територій в українській делегації у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш розповів, що бачив погоджену версію інтерв’ю першого заступника голови делегації Вітольда Фокіна, і з неї журналісти прибрали ключові деталі.

Про це він написав у своєму Facebook.

«Ми поспілкувалися сьогодні [2 вересня]. Причому він сам наполіг на цьому, щоб прояснити позиції та уникнути жодних недомовок. Показав узгоджений ним текст свого інтервʼю, який виявився не зовсім ідентичним опублікованому. Зокрема, після слів про загальну амністію, виявилося, були ще слова «крім тих, у кого руки по лікоть у крові». Але ці слова чомусь зникли», — повідомив Гармаш.

Що стосується особливого статусу для всього Донбасу, то Фокін пояснив, що мав на увазі не особливий, а спецстатус — ідею вільної економічної зони, яку озвучував Кравчук напередодні.

«Думаю, це саме той випадок, коли проблема не в ідеях, а в нерозумінні і маніпуляції людиною, яка щиро любить свою країну, але яка через тривале перебування поза політикою, не зорієнтувалася в цих каламутних водах. Діда просто підставили, і я маю на увазі не тільки проросійське видання», — вважає Гармаш.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації у ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію учасникам подій на Сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення під контроль України державного кордону.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна щодо Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».
  • Сам же Фокін заявив, що лише цитував положення Мінських домовленостей. Водночас у партії «Європейська солідарність» вимагають звільнення першого заступника української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна через його заяви про особливий статус для всього Донбасу.