Перший прем’єр Фокін виступив за надання особливого статусу всьому Донбасу. Але проти закріплення цього в Конституції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Перший прем’єр та заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями.

Про це він заявив в інтерв’ю «Стране».

«Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців і командирів, моя позиція — потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще — всього Донбасу», — зазначив Фокін.

Водночас він підкреслив, що цей статус не потрібно закріплювати в Конституції. На думку Фокіна, обидві сторони мають піти на поступки та пом’якшити свої категоричні вимоги.

«Коли я кажу про компроміс, то не маю на увазі гру в одні ворота. Саме в розмові з російською стороною і представниками Донбасу ми повинні домогтися взаємних поступок. Якщо ми погодимося з їхньою вимогою загальної амністії, вони, думаю, підуть нам назустріч і відмовляться від вимоги міняти Конституцію для спецстатусу», — вважає Фокін.

Він також зазначив, що готовий їхати на окупований Донбас у разі надання гарантій безпеки для того, щоб поспілкуватися із місцевими жителями та дізнатися їхню думку. Із ватажками бойовиків Фокін готовий розмовляти, якщо «буде відповідне доручення президента або Верховної Ради».

  • Новопризначений перший заступник голови делегації України в Тристоронній контактній групі, колишній премʼєр-міністр України Вітольд Фокін у ТКГ відповідатиме за взаємодію з представниками Донбасу, яких Україна залучила до роботи ТКГ, та налагоджуватиме взаємодію з мешканцями окупованих територій.
  • Фокіна до ТКГ запросили Кравчук і голова Офісу президента Андрій Єрмак. 18 серпня Зеленський увів Фокіна до складу Тристоронньої контактної групи на перемовинах щодо Донбасу в Мінську.