Налагоджуватиме контакти з мешканцями Донбасу. Новопризначений заступник голови делегації України Фокін розповів, чим займатиметься в ТКГ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Новопризначений перший заступник голови делегації України в Тристоронній контактній групі, колишній премʼєр-міністр України Вітольд Фокін відповідатиме за взаємодію з представниками Донбасу, яких Україна залучила до роботи ТКГ, та налагоджуватиме взаємодію з мешканцями окупованих територій.

Про це він розповів агентству Інтерфакс-Україна.

«Я дуже добре розумію специфіку цієї багатопланової роботи. Я добре знаю Донбас. Я буду відповідати за взаємодію з представниками Донбасу, яких Україна залучила до роботи мінської Тристоронньої контактної групи», — сказав Фокін.

За словами експрем’єра, він працюватиме під головуванням першого президента України Леоніда Кравчука і матиме різні ділянки відповідальності з іншим першим заступником голови делегації України в ТКГ, віцепремʼєр-міністром Олексієм Резніковим.

«Фокін буде, як і Резніков, першим заступником глави української делегації. Його головне завдання, на цьому акцентували увагу і президент Зеленський, і керівник Офісу президента Єрмак, — це взаємодія та координація переговорів між інститутами громадянського суспільства, між громадянами України, які живуть на непідконтрольних територіях, і тими жителями Донбасу, які живуть на решті території України, а їх уже близько 1,5 млн осіб. Також багато переселилися і за кордон», — наголосив Леонід Кравчук.

Він вважає, що для руху вперед дуже важливо знати не тільки думку «керівників цих утворень» [«ДНР» і «ЛНР»], політичних сил або Російської Федерації, а й людей, які жили на території Донбасу до війни і змушені були переселитися звідти.

«Це питання Вітольда Фокіна. Тому що він житель Донбасу, з 16 років працював у шахтах, був премʼєр-міністром України, учасником Біловезьких переговорів. Фокін добре знає Донбас, цих людей, у нього багато там контактів. Я думаю, що в цьому випадку його можливості і здатність до спокійного, компромісного, аналітичного підходу будуть корисними для цієї справи», — пояснив керівник української делегації в ТКГ.