«Особлива система управління» і вільна економічна зона: Кравчук запропонував свої компроміси щодо Донбасу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук запропонував ввести на Донбасі «особливу систему управління» замість надання територіям особливого статусу.

Про це він розповів в інтерв’ю «Суспільному».

«Я це [особливий статус] не сприймаю, тому що мені незрозуміло, що це таке. Але я можу сприйняти не «особливий статус», а «особливу систему управління» у цих регіонах — це вже компроміс. Управління, але не статус», — зазначив Кравчук.

За його словами, окуповані території під час реінтеграції повинні мати «не менше прав», аніж інші регіони України. Водночас він підкреслив, що розширення прав має відбуватися винятково в межах української Конституції та законів.

Також Кравчук пропонує запровадити на Донбасі вільну економічну зону.

«Це міг би бути один із кроків для того, щоб люди почали діяти і розвʼязувати складні питання, залучивши туди інвестиції, щоб порівняно швидко відновити життя і дати людям шанс працювати, заробляти та жити нормально», — пояснив він.

  • 28 липня глава делегації України у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, другий президент Леонід Кучма залишив свою посаду.
  • 30 липня перший президент України Леонід Кравчук погодився очолити українську делегацію у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.