У Кремлі прокоментували заяви про отруєння «берлінського пацієнта» Навального «Новачком»: Жодних підстав для звинувачення РФ немає

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Кремлі «не схильні сприймати звинувачення» в отруєнні російського опозиціонера Олексія Навального і не вважають це причиною для розширення санкцій проти РФ.

Про це речник російського президента Дмитро Пєсков заявив у коментарі журналістам, повідомляє «Медуза».

«Звинувачень немає, і немає жодних підстав для звинувачень російської держави. Це перше. І жодні звинувачення ми не схильні сприймати в звʼязку з цим. До відправлення пацієнта в Берлін взяті численні аналізи і дослідження не виявили будь-яких отруйних речовин. Ми, безумовно, зацікавлені у встановленні причин події з берлінським пацієнтом. Наші слідчі органи проводять необхідні перевірочні дії. Цим діям однозначно допоможе інформація німецької сторони. Необхідно знати, що ж виявили, що ж встановили наші німецькі колеги. Досі будь-якої інформації ми не отримали», — розповів він, висловивши сподівання, що це станеться найближчим часом.

На думку Пєскова, отруєння Навального не могло бути нікому вигідним.

Також представник Кремля зазначив, що не бачить підстави для запровадження проти Росії санкцій чи зупинення будівництва газопроводу «Північний потік — 2».

«Ми, безумовно, не хотіли б, щоб наші партнери в Німеччині, інших європейських країнах поспішали з якимись оцінками, ми вважали за краще б перебувати в діалозі. Ми не розуміємо, що може бути причиною для будь-яких санкцій. Нам загалом неприйнятні санкційна розмова, санкційна мова. Але в цьому випадку ми не розуміємо причини для обговорення теми про якісь санкції», — зауважив Пєсков.

Окремо речник Путіна повідомив, що канцлер Ангела Меркель та президент РФ Володимир Путін поки не говорили про отруєння Навального.

«Поки контактів між президентом і канцлером не було. Поки найближчим часом будь-яких узгоджених контактів також немає. Ви знаєте, що вони досить часто спілкуються телефоном. Тому якщо одна зі сторін вважатиме за необхідне, то такі контакти зможуть відбутися. Є певний дефіцит інформації про те, що ж стало причиною для затвердження канцлером факту отруєння. Поки ми цього не розуміємо. І в Кремлі, і на рівні наших медиків, і на рівні наших фахівців з самого першого дня всі розʼяснюють цю ситуацію. І потрібно бути глухим, щоб цього не чути», — додав він.