РосЗМІ з’ясували, що ФСБ затримала «завербовану СБУ для викрадення бойовика» банду щонайменше три тижні тому

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

ФСБ РФ провела спецоперацію із затримання «підозрюваних у викраденні ватажка бойовиків на Донбасі» не менше трьох тижнів тому.

Про це повідомляє російське видання «Фонтанка», посилаючись на дані Пресненського суду Москви.

Згідно з картотекою суду, трьох із названих спецслужбами росіян — Макарова, Кормича, Міщенка — заарештували в період з 1 до 3 серпня. Вони не визнали провину і вже оскаржили запобіжні заходи.

Таким чином, спецоперація ФСБ збіглась у часі із затриманням у Білорусі найманців «ПВК Вагнера».

Окрім цього «Фонтанка» з’ясувала, що повною тезкою Капкаєвої О. Д., про яку пише пресслужба ФСБ, є 49-річна Оксана Капкаєва (у дівоцтві Степанюк) — дружина відомого мотомандрівника, організатора багатьох експедицій під егідою Всеросійського товариства охорони природи, члена Російського географічного товариства Олега Капкаєва.

За даними видання, група «викрадачів» пересувалася Москвою на чорному Audi А6. Авто оформлене на 88-річного батька Капкаєвої, проте останні декілька років ним користується жінка, нібито завербована співробітниками Служби безпеки України.

  • Під Мінськом у ніч проти 29 липня, перед виборами президента Білорусі, затримали понад 30 найманців «ПВК Вагнера».
  • У Кремлі запевнили, що не мають інформації про протиправні дії росіян, і вимагали відпустити затриманих. Також російська влада зазначила, що «вагнерівці» летіли до Туреччини, але «спізнилися на літак». У Білорусі затриманих звинувачували в підготовці терактів.
  • 14 серпня стало відомо, що Білорусь видала «вагнерівців» Росії. Один із них залишився в Білорусі.
  • Після цього журналіст Юрій Бутусов і видання «Українська правда» повідомили про зрив спецоперації Служби безпеки та військової розвідки із затримання російських найманців із «ПВК Вагнера», яких нібито виманили до Білорусі. Однак, після того як силовики доповіли про ці плани в Офіс президента, спецоперація провалилася. У зриві операції, за інформацією журналістів, були винні голова Офісу президента Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський, який послухав Єрмака.
  • Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, якого призначили на посаду 5 серпня замість Бурби, сказав, що «вагнерівців» до Мінська перекидали російські спецслужби і це не було спецоперацією СБУ. За його словами, ФСБ завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання. Також цю інформацію спростували в Офісі президента, особисто Андрій Єрмак, Служба зовнішньої розвідки та СБУ.