ФСБ повідомила про спробу СБУ викрасти з Росії ватажка бойовиків на Донбасі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
ФСБ повідомила про спробу СБУ викрасти з Росії ватажка бойовиків на Донбасі

Wikimedia Commons

Російська ФСБ повідомила про затримання банди, яка нібито на замовлення СБУ готувала викрадення з Росії одного з ватажків бойовиків на Донбасі.

Про це повідомили у Центрі громадських звʼязків ФСБ.

«Безпосередньо під час спроби викрадення затримані громадяни Росії — Макаров, Міщенко, Капкаєва, Кормич, Пизін, Мороз, Долгов», — йдеться в повідомленні.

За даними ФСБ, викрадення організували нібито позаштатний співробітник СБУ та Головного управління розвідки Міністерства оборони України, а також довірена особа 5-го управління Департаменту контррозвідки СБУ під псевдонімом «Швед» Андрій Байдала, якого бойовики вважають причетним до вбивства глави «ДНР» Олександра Захарченка, а також Ігор Міщенко.

Російські спецслужби вважають, що Байдала і Міщенко діяли за завданням і під загальним керівництвом голови ДКР СБУ Олександра Руснака і керівника 5-го управління ДКР СБУ Олександра Поклада.

«У складі Управління функціонує 4-й відділ, який безпосередньо веде роботу з ОЗУ на території Росії. Для створення алібі фігурантам спецслужби України заздалегідь розповсюдили в ЗМІ повідомлення про «затримання Байдали за незаконне зберігання зброї». «Затриманий» в Україні Байдала дистанційно здійснював безпосереднє особисте керівництво в режимі реального часу», — заявили у ФСБ.

Також російські спецслужби вказують, що нібито для викрадення були сформовані дві групи російських кримінальників, яким пообіцяли $200 тисяч і виплатили $50 тисяч авансу.

Організатором каналу нелегального насильницького переміщення ФСБ вважає громадянина Росії Мороза.

«Група Макарова — Пизіна залучалася українськими спецслужбами через зазначених Байдалу і Міщенка для підготовки ще кількох злочинів, теж повʼязаних із підготовкою до викрадення і вбивства громадян Росії», — додали у ФСБ.

Слідчий комітет Росії у Москві порушив кримінальну справу за ч. 3 ст. 30 п. «А» ч. 3 ст. 126 КК Росії (замах на викрадення людини групою осіб, вчинений організованою групою).

  • Раніше журналіст Юрій Бутусов і видання «Українська правда» повідомили про зрив спецоперації Служби безпеки та військової розвідки із затримання російських найманців із «ПВК Вагнера», яких затримали в Білорусі та видали Росії. Українські спецслужби начебто готували масштабну операцію, для чого виманили бойовиків у Білорусь. Однак, після того як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.
  • У зриві операції, за інформацією журналістів, були винні голова Офісу президента Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський, який послухав Єрмака.
  • Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, якого призначили на посаду 5 серпня замість Бурби, сказав, що «вагнерівців» до Мінська перекидали російські спецслужби і це не було спецоперацією СБУ. За його словами, ФСБ завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання.
  • Також цю інформацію спростували в Офісі президента, особисто Андрій Єрмак, Служба зовнішньої розвідки та СБУ.