«У Світлани не було вибору». У Тихановської заявили, що з Білорусі її вивезла влада в обмін на звільнення начальниці штабу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«У Світлани не було вибору». У Тихановської заявили, що з Білорусі її вивезла влада в обмін на звільнення начальниці штабу

Ясамойла / Wikipedia

Головну конкурентку президента Білорусі Олександра Лукашенка — опозиційну кандидатку Світлану Тихановську з країни вивезла білоруська влада. Її відʼїзд дозволив звільнити начальницю її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

Про це заявила довірена особа Тихановської Ольга Ковалькова, повідомляє TUT.by.

За її словами, Мороз теж покинула країну, однак частина команди Тихановської досі перебуває під вартою.

«У Світлани не було вибору. Важливо, що вона на волі і жива. Вони поїхали разом з Марією Мороз. Однак у заручниках далі перебуває частина команди Світлани», — розповіла Ковалькова.

У штабі екскандидатки наголосили, що ситуація зараз критична, але в них зараз два завдання — «захистити свій вибір та зупинити кровопролиття».

«Нам потрібно відмовитися від насильства, ми повинні захищати нашу перемогу легальними, ненасильницькими способами. Ми закликаємо всі демократичні сили і прихильників змін обʼєднуватися, сьогодні ми будемо проводити екстрені консультації і домовлятися про спільні дії», — додала Ковалькова.

Зранку 11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що Тихановська зараз перебуває в Литві. Згодом прикордонний контроль Білорусі підтвердив, що вона покинула країну. Екскандидатка оформила виїзд до Литви о 3:30.

Напередодні у штабі Тихановської заявили, що їм невідомо про її місцеперебування. Раніше у КДБ Білорусі повідомили, що на екскандидатку готували замах, але йому запобігли.

У день виборів, 9 серпня, Тихановська наголосила, що не планує виїжджати з країни. Цю заяву вона зробила після того, як її соратниця — Вероніка Цепкало покинула Білорусь.

За попередніми офіційними результатами виборів, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.