Папа Римський закликав ліванців об’єднатися довкола трагедії в Бейруті та надіслав чверть мільйона євро допомоги

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Папа Римський закликав ліванців об’єднатися довкола трагедії в Бейруті та надіслав чверть мільйона євро допомоги

Franco Origlia / Getty Images

Папа Римський Франциск закликав громадян Лівану об’єднатися та створити «вільну та сильну» спільноту на тлі трагедії, яка сталась у столиці країни минулого тижня внаслідок вибуху на складі з конфіскованими добривами, та подальших протестів, що розгорілись через звинувачення уряду в бездіяльності.

Про це повідомляє Reuters.

Понтифік виступив з посланням до Лівану в неділю з площі Святого Петра у Ватикані. В цей час серед ліванців поширюються заклики до скидання уряду, а патріарх маронітської церкви, що є частиною католицької, заявляє, що влада має піти у відставку.

«Катастрофа, що сталась в минулий вівторок, — це заклик до всіх, починаючи з ліванського народу, до співпраці та спільного блага для своєї любої батьківщини. Я молюся за те, щоб з Божою поміччю та щирою участю кожного вона відродилася вільною та сильною», — сказав Папа.

Голова католицької церкви підкреслив, що багатоконфесійне співіснування ліванців, серед яких є як християни, так і мусульмани сунітського та шиїтського напрямків, стало набагато крихкішим після трагедії, що знищила більшу частину міста й призвела до загибелі більш ніж 150 людей та поранення понад 6 тис.

Політика роз’єднаного на фракції Лівану сильно піддається іноземному впливу, що довгий час підживлював кризові ситуації в країні. Зокрема, сильну позицію має підтримуване Іраном шиїтське угруповання «Хезболла», що кілька разів воювало з Ізраїлем та було визнане терористичним з боку США та їх союзників.

Франциск надіслав маронітській церкві Лівану €250 тис. для допомоги жертвам вибуху, що призвів також до численних збитків та політико-економічної кризи.