Вибух у Бейруті: протести поновилися, у відставку пішов вже другий міністр, а Трамп вимагає розслідування

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Вибух у Бейруті: протести поновилися, у відставку пішов вже другий міністр, а Трамп вимагає розслідування

Daniel Carde / Stringer

У столиці Лівану Бейруті поновилися антиурядові протести після вибуху в порту, який забрав понад 160 життів і значно зруйнував місто.

Про це пише Al Jazeera.

Протестувальники закидали камінням сили безпеки, які заблокували учасникам протесту дорогу до парламенту. На головній площі Бейруту зібралися сотні людей, які виступають проти політичної еліти, звинувачуючи її в економічних і політичних негараздах країни.

Як повідомляє російське агентство ТАСС, протестувальники зуміли прорватися до будівлі Міністерства праці. При цьому вони скандували: «Держава — це ми».

На тлі протестів Даміанос Каттара, міністр навколишнього середовища Лівану і соратник премʼєр-міністра Хасана Діабі, подав у відставку. Каттара — другий високопосадовець, який пішов з уряду. Раніше — у суботу, за повідомленнями ЗМІ, Діабі намагався переконати Каттара залишитися на посаді.

Президент США Дональд Трамп закликав Ліван провести «повне і прозоре розслідування» вибуху в порту Бейруту та підтримав протести, які вимагають реформи у країні. Білий дім пообіцяв владі Лівану допомогти в розслідуванні.

Також в неділю відбулася міжнародна донорська конференція, під час якої Єврокомісія пообіцяла виділити у найкоротший термін €30 мільйонів.

  • У порту Бейруту увечері 4 серпня вибухнув склад з піротехнікою і сховищем конфіскованих речовин, де лежали кілька тисяч тонн аміачної селітри. Вибух повністю знищив порт і зруйнував все в радіусі 10 км.
  • Жителі Бейруту вийшли на масові акції протесту проти уряду через слабку реакцію на масштабний вибух у порту. 8 серпня кілька тисяч людей вийшли на вулиці і зажадали покарати винних. Під час цих протестів постраждали 728 осіб.
  • Міністр інформації Лівану Мана Абдель Самад стала першим топпосадовцем, який пішов у відставку після вибуху в порту Бейруту.