Вибух у Бейруті стався через недбале зберігання кількох тисяч тонн вибухонебезпечних добрив. Вони лежали на складі 6 років

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Вибух у Бейруті стався через недбале зберігання кількох тисяч тонн вибухонебезпечних добрив. Вони лежали на складі 6 років

picture alliance / Contributor

Ліванський уряд заявив, що вибух у Бейруті стався внаслідок займання 2,75 тис. тонн нітрату амонію, який зберігався на складі протягом шести років. Про це повідомляє BBC.

Прем’єр-міністр Хассан Діаб назвав «неприйнятним» таке поводження з вибухонебезпечними сполуками і пообіцяв «жорстоко» покарати відповідальних.

«Це неприйнятно, що вантаж у 2,75 тис. тонн нітрату амонію 6 років лежав на складі без жодних заходів безпеки, загрожуючи безпеці громадян», — сказав голова уряду Лівану.

Нітрат амонію — неорганічна сполука, яку використовують у якості добрив та для виготовлення вибухових речовин. Сама по собі речовина поступається іншим вибуховим сполукам, проте її небезпечність підвищується з рівнем вологості та температурними перепадами.

Як повідомляє CNN, посольство США у Бейруті закликає людей носити маски, оскільки містом ширяться токсичні гази.

Тим часом кількість жертв внаслідок вибуху досягла 73 осіб.

  • У портовому районі столиці Лівану стався потужний вибух, який струсонув і накрив велетенською червоною хмарою усе місто. Більша частина Бейруту зазнала руйнувань, десятки людей загинули, тисячі зазнали поранень. Катастрофу пояснюють вибухом нітратних добрив внаслідок перекидання пожежі зі складу з феєрверками.
  • Ліванці починають злитися через довгу відсутність реакції з боку уряду на катастрофу в Бейруті.
  • Серед працівників посольства України в Лівані та членів їхніх сімей внаслідок вибуху в Бейруті постраждалих немає. Наразі Міністерство закордонних справ зʼясовує, чи є серед постраждалих громадяни України.
  • Прем’єр-міністр Лівану просить про міжнародну підтримку країни для подолання наслідків катастрофи в Бейруті.
  • Поранень дістали й моряки миротворчої місії ООН, які перебували на кораблі в порту.