Ядерна зброя, атака Ізраїлю та «слова» Трампа. У Бейруті після вибуху почали ширитись теорії змови — коротко про них

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Ядерна зброя, атака Ізраїлю та «слова» Трампа. У Бейруті після вибуху почали ширитись теорії змови — коротко про них

Bloomberg / Contributor

Увечері 4 серпня в порту ліванської столиці Бейруту пролунав потужний вибух — одразу ж після цього у соцмережах мешканці міста почали публікувати відео вибуху, а разом з тим й чутки про його причини. Про це повідомляє BBC.

Від салютів до атомних бомб

На поширених відео були спочатку дрібні вибухи, після яких прогримів сильніший. Після цього одразу ж зʼявились твіти, що вибухи стались на фабриці феєрверків. Твердження про феєрверки здавалось правдоподібним, але в інших твітах вже писали про те, що причина вибуху — ядерна бомба, адже на кадрах, начебто, є грибоподібна хмара. Акаунт, з якого написали про «атомний» вибух мав понад 100 тисяч підписників, а цей допис миттєво почали поширювати та масово лайкати.

Одразу після таких заяв експерти зі зброї заявили, що якби причиною став ядерний пристрій, то вибух супроводжувався б білим спалахом та хвилею тепла, яка серйозно б обпекла людей. Окрім того, грибоподібні хмари характерні не тільки для ядерних бомб. На думку експертів, вони також є результатом сильного тиску у вологому повітрі, внаслідок чого вода конденсується та утворюється хмара.

Бомба або ракетна атака

Наступні ймовірні причини вибуху, про які писали — США, Ізраїль та бійці угрупування «Хезболла» створили «ядерну бомбу». Цю теорію почали поширювати як новинні сайти, так і громадські діячі.

Згідно з дослідженнями Інституту стратегічного діалогу, цю теорію просували ультраправі групи у Facebook, 4chan, Reddit і в Telegram. Повідомлення в основному зосереджені на помилкових твердженнях про те, що це була ізраїльська атака: вибух бомби або ракетний удар по складу зброї «Хезболли».

Влада Лівану і Ізраїлю відхилили припущення про те, що Ізраїль має якийсь стосунок до цього інциденту.

Ультраправі теоретики змови, в тому числі прихильники QAnon, також почали ділитися помилковими заявами про вибух в Facebook. Вони припускають, що атака повʼязана з «війною між урядом і центральною банківською системою».

Премʼєр Ізраїлю вказав це місце вибуху в 2018 році

У соцмережах після вибуху одразу почали ширитись фотографії премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, який виступає на Генеральній Асамблеї ООН в 2018 році. На фото він, начебто, вказує на місце вибуху в Бейруті.

Деякі користувачі соціальних мереж використовують зображення як «доказ» того, що Ізраїль доклав руку до вибуху.

Зображення справжнє та без фотошопу, але його вирвали з контексту — насправді Нетаньяху вказує на зовсім інший район в місті Бейрут, де, за його словами, «Хезболла» ховала зброю. Місце вибуху знаходиться в декількох кілометрах на північ від «Зони 1» на карті Нетаньяху.

Коментарі Трампа

Чутки про можливий напад набирали обертів після того, як президент Трамп назвав цю подію «жахливим нападом» на пресконференції в Білому домі. Одразу після цього ультраправі почали редагувати цей коментар і публікувати його у соцмережах, аби поширити думку про те, що вибух — це терористична атака.

В одному повідомленні в Telegram стверджувалося, що Трамп сказав, що «це схоже на жахливий теракт».

  • За останніми офіційними даними, внаслідок вибуху загинули щонайменше 130 осіб. Таку ж кількість вважають зниклими безвісти. Ще приблизно 4 тисячі людей отримали поранення.
  • Попередньо причиною вибуху могли стати нітратні добрива, вогонь на які перекинувся зі складу з феєрверками. Початкове розслідування виявило бездіяльність і недбалість при зберіганні вибухонебезпечних речовин (селітри). Влада Лівану розпорядилася заарештувати всю адміністрацію порту, де стався вибух.