«Усе зруйновано, багато поранених, уламками людям перерізало шиї». Українка Христина Маренкова зараз у Бейруті, й ось що вона розповіла про вибух у порту міста — бліц «Бабеля»

Автори:
Євген Спірін, Олексій Ярмоленко
Дата:
«Усе зруйновано, багато поранених, уламками людям перерізало шиї». Українка Христина Маренкова зараз у Бейруті, й ось що вона розповіла про вибух у порту міста — бліц «Бабеля»

Anadolu Agency / Contributor

У столиці Лівану, Бейруті, близько 18:30 за Києвом, вибухнув склад у порту. Відео вибуху опублікували арабські ЗМІ. Через чотири години стало відомо, що загинули щонайменше 63 особи, понад три тисячі людей поранені. Влада активно просить здавати кров, а лікарні Бейруту повідомляють, що вже переповнені. Через вибухову хвилю були пошкоджені майже всі будівлі в місті, а морський порт, де стався вибух, практично повністю зруйнований. ЗМІ повідомляють, що внаслідок вибуху загинув лідер впливової праворадикальної християнської партії «Аль-Катаїб» Назар Наджарьян. Причиною такого потужного вибуху могли стати нітратні добрива, вогонь на які перекинувся зі складу з феєрверками. В українському МЗС уже повідомили, що співробітники посольства України не постраждали через вибух, а президент Володимир Зеленський заявив, що «шокований» новинами з Бейруту. «Бабель» поговорив з очевидицею вибуху Христиною Маренковою про те, що зараз відбувається в місті, як організовуються люди й що робить влада Лівану.

У нас одразу обірвався ліфт, [вибухова] хвиля пройшла, і затрясся будинок. Мій будинок розташований за пʼять кілометрів від місця вибуху. Я живу на шостому поверсі. Потім все це затихло, будинок перестав хитатися, але вибухнуло вдруге, і вибуховою хвилею вибило всі вікна. Усі вікна винесло, усе зруйновано. Дуже багато людей поранені просто склом, уламками. Деяким потрапило в шию, перерізало її. Повмирали люди.

«Бабель»

Зараз немає ніяких волонтерських місій, ніяких організацій, люди не збираються — нічого не відбувається. Люди виходять хаотично на вулиці, дивляться, розглядають, намагаються когось знайти, цікавляться, телефонують один одному, знімають відео. Уряд поки нічого не робить. Людей просять за можливості приїхати здати кров. Ніяких поки рухів якихось волонтерських у них немає.

Місто зачепило дуже сильно, всюди руйнування, тому що Бейрут маленький. Від того, яким потужним був вибух, і від удару вибухової хвилі практично скрізь усе [зруйновано]. У квартирах повилітали двері, ліфти обірвалися, меблі попадали. Таке практично в кожному будинку.

«Бабель»

Влада поки що ні з яким офіційним зверненням чи рекомендаціями не зверталася. Усе це люди роблять самотужки. Переважно зараз швидкі їздять, армійські вертольоти всюди літають, скидають воду на пожежу, яку досі не загасили. Звернення з боку влади буде пізніше, але вона гальмує.

picture alliance / Contributor

Нічого не зрозуміло. Там [у порту] все зметено, все знесено, [влада] намагається зібрати людей. Кажуть, що в Бейруті ще не було таких руйнувань. У них тут війна була, всяке таке, але такого у них ще не було.

Паніки зараз в місті немає, люди просто у шоковому стані. Запасатися [гречкою і консервами] ніхто не біжить по супермаркетах. Усе нормально. Телебачення є, інтернет є, електрика є — її спочатку не було, тут усе працює на генераторах. Ось зараз ми дивимося телевізор — це все генератори. Якби їх не було, була б жопа. Вода теж є. Найголовніше — ліванська влада у прострації: жодних порад, жодних рекомендацій.

Bloomberg / Contributor