Ліванський канал LBCI: селітра, що вибухнула в порту Бейруту, була конфіскована з судна росіянина

Автори:
Костя Войтенко, Катя Мещерякова
Дата:

«Бабель»

Кілька тисяч тонн аміачної селітри, які вибухнули в порту Бейруту, понад шість років тому конфіскували з судна Rhosus російського бізнесмена Ігоря Гречушкіна.

Про це, як повідомляє ліванський телеканал LBCI, повідомили під час засідання Вищої ради з оборони, яке відбулося вранці 5 серпня.

Раніше цю ж версію частково підтвердив ліванський премʼєр-міністр Хасан Діабі. «Факти про цей небезпечний вантаж, що зберігався з 2014 року, тобто шість років, ми зберемо. Я проконтролюю хід цього розслідування», — розповів він.

Судно Rhosus, яке перевозило під прапором Молдови 2 750 тонн селітри з грузинського Батумі в Мозамбік, у вересні 2013 року зробило незаплановану зупинку в Бейруті через неполадки на борту, повідомляє Медіазона.

Інспекція, яка піднялася на борт, заборонила кораблю залишати порт через численні порушення. Пізніше вантаж — 2 750 тонн аміачної селітри (її використовують як азотне добриво в сільському господарстві) — був конфіскований, і з 2014 року зберігався на складі на 12-му причалі порту Бейруту.

Ліванська влада відпустила частину моряків, які були на Rhosus, заборонивши покидати судно тільки чотирьом. Це російський капітан Борис Прокошев і троє одеситів. Відпустили їх лише у вересні 2014 року.

Конфісковану селітру повинні були знищити, але вона зберігалася на складі з 2014 року. Як повідомляє LBCI, в ході недавньої перевірки влада виявила, що потрапити на склад з небезпечними хімічними речовинами можна безперешкодно через проломи в паркані.

Точну причину вибуху поки не назвали. За інформацією ряду ліванських ЗМІ, під час зварювальних робіт, щоб закрити дірку в паркані, іскра потрапила на піротехніку, що зберігалася на тому ж складі. Після цього почалася пожежа і пролунав перший, невеликий вибух, а вже після нього здетонувала селітра.

Судно Rhosus належить кіпрській компанії Teto Shipping Ltd. Її власник — уродженець російського Хабаровська Ігор Гречушкін. Зараз він проживає на Кіпрі. Компанія Teto Shipping Ltd припинила своє існування у вересні 2014 року.

Екіпаж Rhosus заявляв, що Гречушкін фактично «кинув» їх після затримання судна в Лівані.

  • Вибух на складі в порту ліванської столиці Бейруту стався близько 18:00 за місцевим часом 4 серпня. Він був такої сили, що завдав руйнування в радіусі близько 10 кілометрів.
  • За останніми офіційними даними, в результаті вибуху загинули не менше 100 чоловік. Таку ж кількість вважають зниклими безвісти. Ще близько 4 тисяч людей отримали поранення.