У США підрахували кількість жертв від нападів з боку різних радикальних груп. Найменше людей вбили ліві

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США підрахували кількість жертв від нападів з боку різних радикальних груп. Найменше людей вбили ліві

Evan Nesterak / Flickr

Після гучних заяв президента США Дональда Трампа про загрози «АНТИФА-тероризму» та «ліворадикального фашизму», які становлять найбільшу небезпеку для країни через протести проти расизму та поліцейської жорстокості, американські дослідники вивчили статистичні дані про теракти за останні чверть століття і дійшли до зовсім протилежного висновку.

Про це повідомляє The Guardian.

«У наших школах, редакціях, навіть у корпоративних офісах присутній ліворадикальний фашизм, який вимагає абсолютної відданості. Якщо ви не говорите його мовою, не виконуєте його ритуали, не читаєте його мантри і не виконуєте його заповіді, тоді вас заборонять, виженуть, занесуть до чорного списку, зацькують і покарають», — цитує видання один з виступів Трампа на честь Дня незалежності США, у якому він згадує загрозу з боку лівих груп.

Центр стратегічних та міжнародних досліджень США, який не має партійних симпатій, вивчив статистичні дані по терактам та іншим актам політично вмотивованого насильства, скоєного на американських теренах з 1994 року, і надав результати The Guardian.

Evan Nesterak / Flickr

Виявилось, що з 1994 року антифашисти скоїли лише один напад, який закінчився фатально — щоправда, для самого нападника. У 2019 році 69-річний ідейний антифашист здійснив збройний напад на вʼязницю, але його застрелила поліція.

При цьому праворадикальні групи, яким протистоять антифашисти, починаючи з 1994 року вбили 329 людей.

Жертви від нападів з боку більш широкого ліворадикального руху з’явились лише у 2010 році. Відтоді ліворадикальне насильство призвело до 21 смерті. Для порівняння, праворадикали за цей же час встигли вбити 117 людей, а джихадисти — 95.

Evan Nesterak / Flickr

Згідно статистики, більшістю жертв ліворадикального насильства стали поліцейські, яких вбивали темношкірі чоловіки через ненависть до методів їх роботи та до поліцейського расизму.

Виявилось, серед цих вбивць багато ветеранів. Лише кілька вбивць належали до груп чорних націоналістів, яких сьогодні вважають лівими лише через діяльність антикапіталістичної Партії чорних пантер у 1960-х.

Таким чином дослідники дійшли до висновку, що категоризація насильства як ліворадикального наразі в багатьох випадках не відповідає дійсності, оскільки вбивці насправді не мають лівих поглядів, або взагалі сповідують ідеї, що суперечать цінностям ліворадикальних рухів.

В той же час насильство з боку свідомих лівих радикалів — анархістів, борців за збереження довкілля тощо — взагалі не призводить до жертв і в більшій мірі стосується майна. Від їхніх дій страждають в першу чергу офіси, будинки, машини тощо.

«Ліве насильство ніколи не було великою терористичною загрозою… Їхньою основною зброєю були засоби для підпалення та знищення інфраструктури — а не для вбивства людей», — робить висновок антитерористичний експерт і керівник дослідження Сет Джонс.