У США копи на людях душили чоловіка, який благав про допомогу. Пізніше він помер, у країні почалися протести

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США копи на людях душили чоловіка, який благав про допомогу. Пізніше він помер, у країні почалися протести

battletested5 / Twitter

У Міннеаполісі внаслідок дій поліцейських помер 46-річний чоловік. Відео з його затриманням розійшлося мережею і обурило американців. Причетних до трагедії копів звільнили, а у США почалися протести.

Про це повідомляє CNN.

У соцмережах з’явилось відео, на якому поліцейські на людях знущаються з темношкірого чоловіка. Його поклали обличчям на бруківку, а один з копів притис його шию коліном, внаслідок чого чоловік почав задихатися.

Перехожі переконували поліцейських припинити знущання, бо затриманому очевидно було дуже погано — він не чинив опору та благав про допомогу. Уже в лікарні чоловік помер.

Чотирьох копів, які здійснювали затримання, звільнили, за розслідування інциденту взялося ФБР. Загиблого чоловіка звали Джордж Флойд, йому було 46 років.

За словами мера Міннеаполісу Джейкоба Фрея, техніка затримання, яку використали проти Флойда, суперечить правилам. Він заявив, що не було ніякої необхідності тиснути коліном на шию чоловіка, який не пручався, а копи провалили свій обов’язок надати допомогу людині, яка про неї благає.

«Протягом п’яти хвилин ми дивилися, як білий правоохоронець давить коліном шию темношкірого чоловіка… Бути темношкірим в Америці не має означати смертний вирок», — підкреслив мер.

Також стало відомо, що Флойда затримували за підозрою в правопорушенні, не пов’язаному з насильством, тож використання грубої сили проти нього не було виправданим. Правозахисники пов’язали цей випадок з інцидентом у 2014 році в Нью-Йорку, коли білий поліцейський задушив темношкірого чоловіка на ім’я Ерік Гарнер.

Внаслідок суспільного обурення в місті почалися акції протесту. Як повідомляє The Guardian, сотні людей вийшли на вулиці Міннеаполісу з вимогами справедливо покарати винних у загибелі Флойда. Частина демонстрантів вийшли з плакатами, які повторювали слова померлого з відео: «Я не можу дихати!» Натовпи митингувальників заблокували частину вулиць міста.

Кілька поліцейських та їхніх машин постраждали від каміння і пляшок з молоком, які жбурляли протестувальники. У відповідь поліцейські використали сльозогінний газ.