Тайваню пригрозили скасувати дипломатичні візи в Гонконгу, якщо він не погодиться на фактичну анексію Китаєм

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Тайваню пригрозили скасувати дипломатичні візи в Гонконгу, якщо він не погодиться на фактичну анексію Китаєм

nguyentrinhthienkim / Pixabay

Лояльний до Пекіну уряд Гонконгу попередив тайванських дипломатів, що скасує їхні візи, якщо демократичний острів, який бореться за міжнародне визнання свого суверенітету, не визнає над собою китайську владу.

Про це повідомляє Reuters.

Вимога підписати угоду про принцип «єдиного Китаю» надійшла після критики урядом Тайваню нового закону про національну безпеку, який фактично унеможливлює в напівавтономному Гонконгу опозиційну діяльність і відкриття установи, яка допомагатиме гонконгським політичним емігрантам.

На переконання тайванських дипломатів, які під час процедури продовження віз отримали документ на підпис, це безпрецедентна та непотрібна вимога, яка загрожує порушенням ділових зв’язків між Тайванем і Гонконгом.

Загалом у дипломатичному представництві Тайваню в Гонконгу працюють 15 осіб. Уряд демократичного острова заявив, що спробує владнати ситуацію, і нагадав Гонконгу про необхідність виконувати двосторонні домовленості, серед яких немає необхідності визнавати над собою суверенітет Китаю.

Гонконг довгий час слугував важливим торговим та інвестиційним посередником між Тайванем і Китаєм, які не підтримують дипломатичних зв’язків. Зі зміною політичної ситуації та посиленням китайських спецслужб у Гонконгу його відносини з Тайванем можуть суттєво змінитися.

Що відбувається?

Від початку пандемії коронавірусу Тайвань скаржився на посилені військові погрози з боку Китаю, який направляє свої винищувачі в повітряний простір острова й оточив його бойовими кораблями в рамках «військових навчань».

Демократичний Тайвань не демонструє інтересу в переході під контроль авторитарного Китаю, який пропонує відносини за зразком Гонконгу — «одна країна, дві системи». Усі політичні сили Тайваню відкидають таку пропозицію.