Нардепи «Слуги народу» та «Голосу» збирають підписи за відставку Авакова. «ЄС» хоче зняти увесь уряд

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Нардепи «Слуги народу» та «Голосу» збирають підписи за відставку Авакова. «ЄС» хоче зняти увесь уряд

Олександр Чекменьов / «Бабель»

У Верховній Раді почали збір підписів за відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Про це повідомив народний депутат зі «Слуги народу» Ігор Василів у Facebook, розмістивши фото листа для збору підписів.

Народний депутат від партії «Голос» Ярослав Юрчишин написав, що постанову вже підписали 40 депутатів від «Голосу» та «Слуги народу».

«Станом на зараз понад 40 депутатів вже підписали постанову про відставку Авакова. Поки це представники Голос та Слуга Народу. Чекаємо приєднання інших фракцій, щоб станом на пʼятницю, на годину питань до уряду мати повний комплект», — наголосив Юрчишин.

У фракції «Голос» також заявляють, що очільником поліції Вінницької області призначили «людину з проросійськими поглядами».

«Учора головою поліції у Вінницькій області призначили сепаратиста. Це людина, яка стояла з проросійськими протестувальниками 2 травня [2014 року] в Одесі й із-за спини цього поліцейського стріляли проросійські протестувальники», — заявила на пленарному засіданні нардеп, член парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова.

Вона закликала своїх колег поставити підписи під проєктом постанови про відставку Авакова.

Нардеп від «Слуги народу» Євгеній Шевченко заявив, що більшість народних депутатів від фракції незадоволені роботою Авакова.

«У фракції «Слуга народу» практично всі депутати незадоволені роботою МВС [...] Колись він був, мабуть, ефективним міністром, але час змінюється, і ситуація в країні змінилася. Тому я прошу всіх народних депутатів [...] приєднатися до цього руху проти Авакова і покінчити з цим безладом, який є на вулицях України», — сказав Шевченко.

В той же час, нардеп від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко наголосила, що регламент Ради не передбачає збору підписів для зняття будь-якого міністра. «Для цього потрібно лише зареєструвати постанову про відставку, й достатньо ініціативи одного депутата. Для прийняття рішення потрібно 226. А от для відставки всього уряду дійсно потрібно зібрати 150 голосів і виносити на голосування», — написала вона у Facebook.

Вона заявила, що фракція «Європейська солідарність» буде голосувати за відставку всіх міністрів, щодо яких буде зареєстровано постанову про звільнення.

На запитання у коментарях до її посту, чи ініціюватиме партія збір підписів про відставку всього уряду, Геращенко заявила, що «ми вже відправили листа Разумкову».

1 червня Аваков не прийшов на засідання профільного комітету Ради щодо подій в Кагарлику. Депутати заслухають міністра під час «години запитань до уряду» 5 червня.

Раніше голова парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський заявив, що фракція «Слуга народу» обговорить питання ймовірної відставки Авакова на засіданні 1 червня.

  • Близька соратниця Міхеїла Саакашвілі, ексглава Нацполіції Хатія Деканоїдзе вважає, що Аваков повинен піти з посади, щоб стара система МВС була знищена.
  • 25 травня слідчі Державного бюро розслідувань затримали двох працівників поліції — оперуповноваженого та начальника одного із секторів Кагарлицького відділення поліції (Сергія Сулиму і Миколу Кузіва) за фактом зґвалтування жінки та побиття чоловіка. 26 травня суд взяв їх під варту на два місяці без права внесення застави. Вони своєї провини не визнають.
  • Уранці 29 травня у Броварах, поблизу заводу «Торгмаш» сталася масова стрілянина між легальними та нелегальними пасажирськими перевізниками. Поліція виявила понад 60 учасників стрілянини у Броварах, зокрема замовників злочину. 21 учаснику оголошено про підозру у вчинені кримінального правопорушення за статтею «хуліганство із застосуванням зброї».