Азербайджан назвав свої втрати в боях за Нагірний Карабах — загинули 192 військові

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Азербайджан назвав свої втрати в «антитерористичній операції» в Нагірному Карабаху, яка тривала добу — з 19 по 20 вересня.

Міністерство охорони здоровʼя країни повідомило про 192 загиблих військових і 512 поранених.

Напередодні, 26 вересня, міністр охорони здоровʼя Вірменії Анаіт Аванесян заявила, що з Нагірного Карабаху до моргів країни доставили 125 тіл. Частина з цих людей (за останніми даними, 68) загинули внаслідок вибуху на бензосховищі поблизу траси Степанакерт (Ханкенді) — Аскеран, де люди стояли в черзі за пальним, щоб виїхати з оточеного азербайджанцями регіону.

Вірменська сторона — як влада Вірменії, так і уряд невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки — офіційно свої втрати у боях не розголошували. За різними оцінками, за день у Карабаху загинули щонайменше 200 вірмен, зокрема й цивільні.

  • Азербайджан 19 вересня оголосив про початок «антитерористичної операції» в Нагірному Карабаху для «відновлення конституційного ладу». Після доби боїв та обстрілів невизнана НКР капітулювала, а президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про відновлення суверенітету країни.
  • 21 вересня в місті Євлах пройшла зустріч представників вірменського населення Карабаху й влади Азербайджану. На ній сторони обговорювали реінтеграцію вірменського населення Карабаху до Азербайджану, відновлення інфраструктури й гуманітарні питання. Вірменам регіону пообіцяли пальне, продовольство і медичну допомогу.
  • Збройні формування Нагірно-Карабаської Республіки погодилися скласти зброю і здати техніку. Азербайджан вимагає реформування всіх сил НКР і розпуск її уряду. Тим часом із Нагірного Карабаху масово їдуть вірмени. Вони прямують до Вірменії через єдиний коридор — Лачинський. Станом на 27 вересня Карабах залишили майже 43 тисячі людей.