Кабмін відклав запуск реєстру олігархів до закінчення воєнного стану

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Кабінет міністрів відклав запуск реєстру олігархів до закінчення війни. Про це свідчить розпорядження уряду № 827-р від 19 вересня.

Документ передбачає, що реєстр має запрацювати через три місяці з дня припинення або скасування воєнного стану. Раніше його планували запустити за три місяці після опублікування висновку Венеціанської комісії про закон.

Відповідальним виконавцем реєстру замість Ради національної безпеки і оборони призначили Мінʼюст.

  • 1 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про олігархів. Спікер Ради Разумков тоді пообіцяв внести правки до законопроєкту, щоб позбавити РНБО права визначати, хто є олігархом. А 10 вересня голова Верховної Ради Дмитро Разумков відправив законопроєкт про олігархів на розгляд Венеціанській комісії. Пізніше Венеціанська комісія заявила, що надасть оцінку законопроєкту президента Володимира Зеленського про деолігархізацію.
  • Документ встановлює низку правил для тих, хто потрапить у реєстр олігархів: вони не зможуть фінансувати партії, брати участь у приватизації та будуть зобовʼязані подавати електронну декларацію. Усі чиновники будуть зобовʼязані неодмінно подавати декларацію про контакти, якщо вони спілкуватимуться з олігархом. У разі неподання такої декларації їм загрожує звільнення.
  • Рада національної безпеки і оборони вже запустила систему моніторингу олігархів. У РНБО заявили, що під ознаки олігарха підпадають майже 86 українців.