Forbes пише, що три іноземних судна пройшли «російську блокаду» в Чорному морі, але це не зовсім так

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Три іноземних судна пройшли через «російську блокаду» під наглядом літаків НАТО і стали в одному з українських зернових портів у дельті Дунаю.

Про це повідомляє Forbes USA.

Грецьке та ізраїльське судна пройшли в Ізмаїл через Босфор, а турецько-грузинське зайшло з північної Туреччини. Кораблі йшли з увімкненими транспондерами, не приховуючи курсу. Це перший прохід іноземних суден до українських портів після виходу росії з «зернової угоди».

За кораблями спостерігали чотири розвідувальних літаки НАТО: патрульний літак ВМС США P-8, військовий Challenger із радаром сканування поверхні, безпілотник RQ-4 ВПС США і літак раннього попередження E-3 від НАТО.

За даними журналістів, літаки не мали зброї, але на чергуванні в Румунії у той час перебували винищувачі НАТО, зокрема італійські Eurofighter і румунські F-16.

Пізніше сайт Latifundist.com із посиланням на співзасновника логістичної компанії Soul Marine пише, що від початку повномасштабної війни всі судна, що прямують до українських портів Дунаю, проходять Босфор без будь-яких додаткових інспекцій, комісій, погоджень. Так було до появи «зернового коридору», під час його роботи, залишається таким і досі. Тобто наразі жодної зернової блокади там немає.

Першоджерелом новини Forbes вказаний представник OSINT-спільноти Маркус Джонсон. Однак він помилково привʼязав походження суден до портів, з яких вони вийшли. Насправді судно AMS 1 не є ізраїльським, а ходить під прапором Сьєрра-Леоне. Корабель Sahin 2 не є грецьким, а Yilmaz Kaptan — грузинським (обидва ходять під прапором Вануату).

А керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень і головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко взагалі вважає, що термін «зернова блокада» не дуже доречний до портів Дунаю.

«Термін «зернова блокада» ще можна було б зрозуміти стосовно портів Одеської області, бо там був «зерновий коридор», якого поки ще немає. До дунайських портів цей термін не дуже доречний. Як і просто «блокада». Блокада це коли військові кораблі заважають проходу суден, тобто вимагають зупинитися, повернути, проводять огляди тощо. Наскільки мені відомо, поки все обмежилося попередженнями по рації дуже поганою англійською. І повідомленнями про замінування. І всі зрозуміли, що моряків хочуть «взяти на слабо», — пояснив він у Facebook.