Сербія та Косово дозволять мешканцям переміщатися за внутрішніми паспортами і з поточними автомобільними номерами

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Сербія та Косово підтримали угоду, яка дозволяє мешканцям переміщатися їхніми територіями за внутрішніми паспортами та з поточними автомобільними номерами.

Про це заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

У Брюсселі 27 лютого відбулася зустріч високого рівня в рамках діалогу Белград — Приштина. На ній були присутні голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, президент Сербії Александар Вучич та премʼєр-міністр Косова Альбін Курті. Темою зустрічі була європейська пропозиція щодо нормалізації відносин між Косовом та Сербією.

За словами Борреля пропозицію, яку підтримали 27 країн-членів ЄС, представили​​сторонам у вересні 2022 року. Текст угоди незабаром опублікують на сайті Європейської служби зовнішніх справ.

«У ній встановлюється, що люди можуть вільно пересуватися між Косовом та Сербією, використовуючи власні паспорти, які взаємно визнаються, посвідчення особи та номерні знаки. Це означає, що люди можуть навчатися і працювати, не замислюючись, чи можуть бути проблемою їхні дипломи та місце їх отримання», — зазначив Боррель.

Він додав, що угода може створити нові економічні можливості через ділову співпрацю, нові інвестиції та покращення можливостей для працевлаштування.

Крім того, документ передбачає права для Сербської православної церкви у Косові та захист сербських обʼєктів культурної та релігійної спадщини.

  • Напруженість між Сербією та Косовом виникла через рішення останнього штрафувати сербів, які користуються сербськими автомобільними номерами. Косовські серби спершу бойкотували владу, а потім обіцяли масові акції протесту. Нові правила мали діяти з 1 серпня 2022 року, проте за посередництва ЄС сторони дійшли згоди в конфлікті — косовська влада відтермінувала введення штрафів.
  • На знак протесту проти таких рішень косовські серби на півночі країни почали масово покидати державні органи влади та звільнятися з поліції. Косовська влада натомість призначила дострокові місцеві вибори на півночі (у чотирьох районах) Косова, де більшість населення становлять серби. Вибори мали відбутися 18 грудня. Згодом президент Косова Вйоса Османі оголосила про перенесення виборів голів північних муніципалітетів з 18 грудня 2022 року на 23 квітня 2023-го через підвищений рівень небезпеки.
  • 8 грудня 2022 року Сербія заявила про можливе введення своїх підрозділів у Косово. Місцева поліція після цього направила на північ своїх спецпризначенців. Серби у відповідь почали виходити на протести та заблокували дороги барикадами. 16 грудня сербська влада направила запит миротворчому контингенту НАТО на введення сербських військових на територію Косова. Там заявили, що це потрібно, аби «захистити сербське населення».
  • 18 грудня миротворчі сили KFOR перекрили КПП «Яріньє» між Сербією та Косовом — встановили там пункти та колючий дріт. Це призвело до сутичок із сербськими активістами.
  • 30 грудня 2022 року сербські протестувальники на півночі Косова розібрали всі зведені барикади. Вони почали робити це 29 грудня — після заклику президента Сербії Александара Вучича.