Косово відзавтра заборонить вʼїзд громадянам із сербськими документами. Серби будують барикади, їхній президент просить протестувати мирно

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада Косова з понеділка перестане впускати на свою територію осіб із сербськими документами. Це спричинило загострення безпекової ситуації в регіоні.

Про це пише сербська служба BBC.

З 1 серпня діятиме режим, за яким особам з сербськими документами при вʼїзді до Косово видаватимуть окремі документи. Також до країни не пускатимуть авто із сербською реєстрацією. Номери також треба буде обміняти на косовські.

Влада Косова назвала цей крок «взаємним», оскільки Сербія вже понад 11 років не визнає її документи. У зверненні в неділю президент Сербії Александар Вучич висловив стурбованість таким рішенням. «Мене турбує реакція сербського народу, я раджу всім бути спокійними. Я прошу всіх про мир», — сказав Вучич. Він закликав громадян, якщо вони хочуть протестувати, то робити це «мирним» шляхом.

Сербська газета «Данас» повідомила про звуки сирен у центрі населеної сербами Північної Митровиці у Косові. Сирени працювали близько години. Мешканців закликали не виходити з будинків та триматися подалі від вікон.

Косовське видання RTK Live повідомило, що Косово тимчасово закрило два прикордонні пункти на півночі країни. Поліція оголосила, що прикордонні пункти Берняк та Яріньє закриті для пропуску громадян. Також поліція заявила, що місцеві серби зводять барикади на трасах Мітровіца — Яріньє та Мітровіца — Берняк.

Міністерство закордонних справ рекомендувало громадянам України утриматися від відвідання південних районів Сербії та уникати місць масового скупчення людей.

На базі посольства України в Сербії створили оперативний штаб та відкрито цілодобову «гарячу лінію» для допомоги українцям: +381631113185. У разі потрапляння в надзвичайну ситуацію, можна також звертатися на «гарячу лінію» МЗС України: +380442381588.

У разі подальшого загострення безпекової ситуації та блокування доріг на півдні Сербії українцям рекомендують використовувати пункти пропуску на кордоні з Республікою Північна Македонія.

  • Косово — це район у Сербії, населений албанцями. У 1991 році в окрузі проголосили незалежність. Влада тодішньої Югославії ввела на територію Косова силові загони. Спочатку це була спецоперація, проте у 1998 році в регіоні почалися етнічні чистки — серби знищували албанців. Через це в 1999 році НАТО бомбардувало великі сербські міста, зокрема столицю Белград. Після цього з Косова вивели війська, а регіон перейшов під контроль миротворців ООН.
  • У 2008 році парламент Косова оголосив про повну незалежність від Сербії, яка цю незалежність так і не визнала. Сьогодні, за Конституцією Сербії, Косово є її частиною і називається Автономний край Косово і Метохія. Де-факто регіон не контролюється Белградом і не підпорядковується Сербії.
  • Країну визнали майже 100 держав світу. Сербія не визнає незалежність Косова, як і Україна.