Польща заявила про витік на одній з ліній російського нафтопроводу «Дружба»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Польщі на одній з ниток нафтопроводу «Дружба» сталась розгерметизація. Цим газопровом російську нафту постачають до Німеччини.

Про інцидент уранці 12 жовтня повідомив польський оператор PERN.

Пізно ввечері 11 жовтня системи автоматизації виявили витік у трубопроводі «Пшиязь» — приблизно за 70 кілометрів від міста Плоцьк. Це основний маршрут, яким сира нафта потрапляє до Німеччини. Наразі причини інциденту невідомі — тиск на пошкодженій ділянці негайно відключили. Друга лінія працює без змін.

Рятувальні служби PERN і Державна протипожежна служба виїхали на місце події, щоб оцінити ситуацію, убезпечити територію та розпочати рятувальні роботи.

Пізніше польський високопосадовець Матеуш Бергер, який відповідає за енергетичну інфраструктуру, заявив, що немає підстав вважати, що витік на польській ділянці нафтопроводу стався в результаті диверсії, імовірно ідеться про випадкові пошкодження.

«Дружба» — найбільший у світі нафтопровід, його збудували для транспортування нафти з росії у країни Центральної та Західної Європи. Маршрут нафтопроводу проходить від росії до білорусі, де розгалужується на дві гілки: північну (білорусь, Польща та Німеччина) і південну (Чехія, Словаччина, Угорщина).