Російські окупанти повідомили про спрацювання системи безпеки на Запорізькій АЕС. Уперше в історії станція повністю відключилась

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Російські окупанти повідомили, що на Запорізькій АЕС в Енергодарі спрацювала система безпеки, станцію перепідключили. Саме із цим було повʼязане відключення електрики на окупованій частині Запорізької області.

Окупанти пояснили, що система безпеки на АЕС спрацювала через пожежу на навколишній території, «спричинену обстрілом». Росіяни заявили, що в мережі сталося коротке замикання, показники енергосистеми повністю просіли.

Перед цим глава Нікопольського району Євген Євтушенко повідомив, що росіяни в Енергодарі палять ліс неподалік від яхт-клубу.

Легітимний міський голова Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що завдяки працівникам комунальних підприємств і фахівцям Запорізької АЕС в Енергодарі почали відновлювати електропостачання. Після завершення цього процесу почнуть підключати каналізаційну станцію. Наступний крок — відновлення роботи свердловин на питному водозаборі.

Відсутність електрики підтвердив і мер Мелітополя Запорізької області Іван Федоров. Без електрики та водопостачання була і Херсонська область.

«Енергоатом» при цьому повідомив про пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС. Через це там двічі відключалась остання (четверта) лінія звʼязку ЗАЕС із енергосистемою України. Три інші лінії звʼязку раніше були пошкоджені під час обстрілів.

Унаслідок цього два енергоблоки станції відключилися від мережі, що спричинило повне відключення ЗАЕС від енергомережі — уперше в історії станції.

Наразі автоматика і системи безпеки працюють нормально. Тривають пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі.