Генштаб ЗСУ та Міноборони не підтверджують причетність до вибухів на аеродромах у Криму та в білорусі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Генштабі ЗСУ та Міністерстві оборони не підтверджують причетність українських військових до вибухів на аеродромах у Криму та в білорусі. Однак результатом задоволені.

Про це на брифінгу розповіли заступниця міністра оборони Ганна Маляр і заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

Громов зазначив, що інформацію про вибухи на аеродромі «Зябровка» в білорусі в Генштабі мають лише ту, яку офіційно повідомила білоруська сторона.

«Справді, на аеродромі «Зябровка» були вибухи, напередодні були подібні вибухи на аеродромі «Саки». Кожен військовослужбовець ЗСУ, кожен підрозділ намагався би таку «зірочку за збитий» прималювати собі. Але наразі ми маємо лише ті факти, які коментують міністерства оборони білорусі та росії», — пояснив він.

Водночас Маляр наголосила, що офіційного підтвердження про причетність ЗСУ до вибухів у Криму немає. Тому вона закликала українців не довіряти анонімним джерелам.

«Я звертаюся до всіх — читачів, глядачів, якщо ви в будь-якому ЗМІ бачите, що якийсь невідомий представник Міноборони без прізвища, без імені, я рекомендую не вірити в цю інформацію, бо я підтверджую, що в Міноборони не було таких розмов», — підкреслила вона.

  • У білорусі, у Гомельській області, що біля кордону з Україною, уночі 11 серпня було чутно вибухи та видно спалахи. Міністерство оборони пояснило це «спалахом двигуна».
  • В окупованому Криму на військовому аеродромі в селищі Новофедорівка поблизу міста Саки 9 серпня пролунали вибухи. Цей аеродром є одним із ключових для авіації росії на півострові. У міноборони росії заявили, що вибухи сталися через детонацію авіаційних боєприпасів на майданчику зберігання. Спочатку повідомлялося, що техніка і військові не постраждали, згодом окупаційна влада заявила про одного загиблого. Чому стався інцидент і хто до нього причетний — поки невідомо. Тим часом ЗСУ звітують про знищення 9 літаків.
  • Міністерство оборони України заявило, що не може встановити причину займання, однак вкотре нагадало про правила пожежної безпеки та заборону куріння в невстановлених місцях.