Білоруська лижниця виїхала з країни після відсторонення від Олімпійських ігор через політичні погляди

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Білоруська лижниця Дарʼя Долідович виїхала з країни зі своєю родиною через побоювання репресій з боку влади після того, як її відсторонили від Олімпійських ігор через політичні погляди сім’ї.

Про це повідомляє Reuters.

Нині спортсменка із сім’єю перебуває у Польщі, де сподівається продовжити тренування. Про це розповів її батько Сергій Долідович, семиразовий олімпійський чемпіон з лижних перегонів, який також тренує Дарʼю.

«Дарʼю позбавили права брати участь у змаганнях. Я не бачу можливості для її продовження карʼєри в Білорусі. Нас можуть звинуватити у проведенні демонстрації та вигукуванні [опозиційних] гасел, а потім просто посадити до вʼязниці», — сказав він.

За словами чоловіка, ще три місяці тому він «навіть у страшному сні не міг уявити», що зрештою залишить свою країну.

Спортсменка запевнила, що хоче продовжувати кататися на лижах і сподівається здійснити свою олімпійську мрію, цього року Долідович мала закінчити школу.

Нагадаємо, у січні одна з найперспективніших лижниць серед юніорів Білорусі Дар’я Долідович повідомила, що Білоруська лижна спілка деактивувала її індивідуальний ідентифікаційний номер, необхідний для участі у змаганнях Міжнародної федерації лижного спорту (FIS). У федерації заявили, що не отримали пояснень такого рішення. Долідович вважає, що її усунули від змагань через політичні погляди батька, який брав участь у вуличних протестах і виступав проти Лукашенка, але після тиску звільнився з Національного тренувального центру.

  • У серпні 2021 року з олімпійського Токіо намагалися вивезти білоруську спортсменку Христину Тимановську через критику на адресу штабу своєї команди. Перед цим вона заявила, що їй довелося взяти участь в естафеті на 400 метрів без попередження з боку керівництва команди. Спринтерка сказала, що її виключили з команди, бо вона «розповіла у своєму Instagram про недбальство тренерів».
  • Тимановська мала взяти участь у забігу на 200 метрів серед жінок. Однак напередодні тренерський штаб прийшов до неї в кімнату і наказав зібрати речі, перш ніж її відвезуть в аеропорт. У аеропорту жінка звернулася по допомогу до поліцейських. Тимановська заявила, що боїться повертатися в Білорусь. В аеропорту її охороняла японська поліція, потім спортсменку відвезли в посольство Польщі, де запропонували візу та продовження спортивної карʼєри. Згодом атлетка заявила, що змінить спортивне громадянство і виступатиме за Польщу.
  • У Білорусі з початку серпня 2020 року протестують проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Найактивніші протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті та отримали покарання за рішенням суду. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.