Reuters: у Білорусі двох лижниць відсторонили від змагань та участі в Олімпіаді-2022, спортсменки назвали причиною їхню політичну позицію

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Білорусі лижниць Світлану Андріюк та Дарʼю Долідович усунули від змагань та позбавили можливості бути відібраними на Олімпіаду через їхню підтримку білоруської опозиції.

Про це повідомляє Reuters.

За словами спортсменок, у листопаді глава Білоруської федерації лижних перегонів Олександр Дорохович наказав чиновникам заборонити цим лижницям брати участь у міжнародних змаганнях та зборах країни. У федерації не відповіли агентству на запит про коментар.

Також лижниці розповіли, що Білоруська лижна спілка деактивувала їхні індивідуальні ідентифікаційні номери, які необхідні для участі у змаганнях, що проводяться Міжнародною федерацією лижного спорту (FIS).

В організації заявили, що нині намагаються зв’язатися з білоруською федерацією, щоб отримати всю інформацію про лижниць.

«Вони [спортивні чиновники] дослівно звинуватили мене в тому, що я прихильниця опозиції», — сказала Андріюк, яка також втратила свою державну посаду через звинувачення.

Спортсменка наголосила, що через це рішення пропустить кваліфікаційні змагання, та не зможе отримати місце на Олімпійських іграх у Пекіні.

Окрім цього, Андріюк запевнила, що ніколи публічно не висловлювала свої політичні погляди, які вона назвала нейтральними. Але тепер збирається виїхати до Польщі, «бо тут неможливо жити».

Водночас Долідович вважає, що її усунули від змагань через політичні погляди батька — лижника Сергія Долідовича, семикратного олімпійця, який тренував свою доньку. Спортсмен брав участь у вуличних протестах та виступав проти Лукашенка, але після тиску звільнився з національного тренувального центру.

«Я сама не зробила нічого, що могло б виправдати дискваліфікацію та деактивацію мого коду FIS», — сказала Дарʼя Долідович агентству, додавши, що поділяє погляди свого батька.

  • У серпні 2021 року з олімпійського Токіо намагалися вивезти білоруську спортсменку Христину Тимановську через критику на адресу штабу своєї команди. Перед цим вона заявила, що їй довелося взяти участь в естафеті на 400 метрів без попередження з боку керівництва команди. Спринтерка сказала, що її виключили з команди, бо вона «розповіла у своєму Instagram про недбальство тренерів».
  • Тимановська мала взяти участь у забігу на 200 метрів серед жінок. Однак напередодні тренерський штаб прийшов до неї в кімнату і наказав зібрати речі, перш ніж її відвезуть в аеропорт. У аеропорту жінка звернулася по допомогу до поліцейських. Тимановська заявила, що боїться повертатися в Білорусь. В аеропорту її охороняла японська поліція, а потім відвезли в посольство Польщі, де запропонували візу та продовження спортивної карʼєри. Згодом атлетка заявила, що змінить спортивне громадянство, аби виступати за Польщу.
  • У Білорусі з початку серпня 2020 року протестують проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Найактивніші протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті та отримали покарання за рішенням суду. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.