ICAO закінчила звіт про примусову посадку літака Ryanair у Мінську з опозиціонером Протасевичем. ЗМІ розкрили деталі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) закінчила звіт про примусову посадку в Мінську літака Ryanair, в якому заарештували опозиціонера Романа Протасевича і його дівчину Софію Сапегу.

ICAO повідомила, що надала доповідь 193 членам, включаючи 36 країн, які входять до ради організації.

Звіт було підготовлено спеціальною групою, яка складається з експертів ICAO в галузі авіаційної безпеки, експлуатації повітряних суден, аеронавігації і міжнародного повітряного права.

31 січня відбудуться дискусії і засідання представників ради ICAO для розгляду зазначеного звіту, після чого будуть розглянуті подальші дії щодо Білорусі. Того ж дня розглянуть і запит Білорусі, яка вважає незаконними санкції за посадку рейсу.

Російське видання «Новая газета» отримало документ. У звіті окреслюється лише технічна частина посадки літака без встановлення відповідальних.

Згідно з даними розслідування, повідомлення про мінування надійшло в аеропорт Мінська о 12:56, коли літак з Протасевичем вже готувався до екстреної посадки. Натомість білоруська влада надала ICAO лише скриншот листа з іншим часом отримання — 12:25. Через те, що це був скриншот, а не оригінальний лист, перевірити метадані листа було неможливо.

Саме ж повідомлення про мінування відправили на електронну пошту шести аеропортів: Афін, Києва, Мінська, Вільнюсу, Софії та Бухаресту. До Києва та Афін лист так і не надійшов. У Вільнюсі лист виявили лише на наступний день.

У звіті вказано, що білоруський диспетчер близько 12:30 повідомив екіпажу літака про те, що повідомлення про мінування надійшло в низку аеропортів. Однак звідки він про це знав — невідомо, оскільки в аеропорт Вільнюсу лист надійшов о 12:25 (де його не помітили), а в аеропорти Софії та Бухаресту о 12:27 та 12:28.

Крім того, розслідувачі виявили низку порушень стандартних процедур білоруською владою після посадки літака. Зокрема, у разі загрози вибуху на борту весь екіпаж та пасажири мають покинути літак. Однак персонал аеропорту в Мінську наказав, щоб один із членів екіпажу залишався на борту, доки триватиме обшук.

  • 23 травня в аеропорту «Мінськ» затримали колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Літак Ryanair (Афіни — Вільнюс) екстрено посадили в Мінську через інформацію про мінування, яка зрештою не підтвердилася. Для супроводу літака піднімався винищувач МіГ-29.
  • Після цього низка країн, зокрема й Україна, припинили авіасполучення з Білоруссю, а «Белавіа» заборонили рейси. Після цього Білорусь отримала санкції.
  • У грудні 2021 року білоруський авіадиспетчер, який брав участь у посадці літака з Протасевичем, розповів, що операцією керувало КДБ Білорусі. Пізніше польські спецслужби оприлюднили запис розмови диспетчера і пілота.