«Доказів немає». Росія заперечує свою причетність до кібератаки на урядові сайти України

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Речник Кремля Дмитро Пєсков в інтервʼю CNN заявив, що Росія непричетна до масштабної кібератаки на Україну.

Фрагмент розмови опублікувало видання The Hill у Twitter.

Пєсков зазначив, що чув звинувачення з боку України, але хотів би бачити чіткі докази причетності Росії до цього.

«Ми не маємо до цього жодного стосунку. Росія не має до цього жодного стосунку», — сказав він, додавши, що українці «звинувачують Росію практично у всьому».

Також Пєсков не виключив можливості розміщення наступального озброєння на території України.

«Ми не збираємося стверджувати, що не розміщуватимемо наступальні озброєння на території України», — наводить його слова Bloomberg.

При цьому він заявив, що Росія «не збирається нападати на Україну», мовляв «звинувачення у підготовці провокації на Донбасі є хибними».

Служба безпеки України вже розслідує причетність спецслужб Росії до атаки.

  • У ніч із 13 на 14 січня невідомі хакери зламали сайти українських міністерств і державних структур. На них вони залишили повідомлення російською, українською і польською мовами про нібито злив особистих даних у мережу. Не працювали сайти кількох міністерств — освіти і науки, закордонних справ, аграрної політики, а також Державної служби з надзвичайних ситуацій, Нацполіції, «Дії» та інші.
  • Від кібератаки також постраждав сайт мера Києва. Він упевнений, що це зробила Росія. Секретар РНБО Данілов також упевнений у причетності Росії.
  • Центр стратегічних комунікацій також вважає, що за атакою може стояти Росія. Метою атаки там назвали дестабілізацію внутрішньої ситуації. Причиною вважають нещодавню поразку Росії на переговорах про майбутню співпрацю України з НАТО.
  • Державна служба спеціального звʼязку і захисту інформації заявила, що витоку даних не сталося.
  • США, НАТО і Євросоюз засудили атаку та заявили, що надають техпідтримку Україні.