Протести в Казахстані: силовики затримали майже 8 тисяч людей, в країні оголошено жалобу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

З початку протестів у Казахстані силовики затримали 7 939 осіб. Частину людей затримано «за участь у заворушеннях», понад тисячу людей — за нібито терористичні атаки і бандитизм.

Видання Informburo.kz із посиланням на МВС Казахстану повідомляє, що в Алмати під час рейдів затримали 508 учасників «терористичних атак, мародерства та інших злочинів». У них вилучили 22 одиниці вогнепальної зброї.

У Східно-Казахстанській області затримали понад тисячу людей.

Влада запевняє, що ситуація у всіх регіонах країни контрольована, але водночас поліція проводить рейди із затримання людей. Військові залишаються на постах у містах (на вʼїздах і площах).

Державний секретар Казахстану Ерлан Карін заявив, що країна зіткнулася з гібридною терористичною атакою. «Тут має місце змова внутрішніх і зовнішніх сил, оскільки брали участь як казахстанські, так і іноземні громадяни», — сказав Карін.

Сьогодні, 10 січня, у Казахстані — День жалоби. Точна кількість загиблих під час протестів досі залишається невідомою.

Влада повідомляла про загибель 16 силовиків і двох військових, а також 26 «озброєних людей». Дитячий омбудсмен повідомляла про загибель трьох дітей. 9 січня курований урядом Telegram-канал видав інформацію про загибель 164 осіб, але Міністерство охорони здоровʼя спростувало цю інформацію.

  • У Казахстані 2 січня почалися масштабні протести проти підвищення вартості палива, але вже через день вони переросли у повстання проти провладного режиму. Протестувальники вийшли на вулиці з вимогою відставки всього уряду, включно із фактичним лідером Нурсултаном Назарбаєвим і президентом Касим-Жомартом Токаєвим.
  • 4 січня по всій країні почалися зіткнення із силовиками, спроби захоплення адмінбудівель і мародерство. Президент Казахстану назвав протестувальників «терористами» і запросив на допомогу війська країн ОДКБ. Казахстанські силовики й армія застосували зброю проти мітингарів, а в Алмати 6 січня почалася «зачистка».
  • Прокуратура Казахстану порушила справи про масові заворушення і тероризм, а президент Токаєв наказав відкривати вогонь по протестувальниках без попередження.
  • 9 січня влада Казахстану заявила, що в усіх регіонах країни ситуація стабілізувалася і перебуває під контролем. В Алмати триває «зачистка», але перестрілок і великих зіткнень уже немає. Військам сил ОДКБ доручили взяти під охорону стратегічні обʼєкти.