Пострадянський «аналог НАТО» погодився надіслати миротворчі сили для придушення заворушень у Казахстані

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Рада Організації Договору з колективної безпеки (ОДКБ) погодилася надіслати до Казахстану миротворчі сили для придушення заворушень.

Про це у Facebook написав голова Ради, премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

«У звʼязку зі зверненням Президента Республіки Казахстан К.-Ж. К. Токаєва та через загрозу національній безпеці та суверенітету Республіки Казахстан, викликану, в тому числі, втручанням іззовні, Рада колективної безпеки ОДКБ відповідно до статті 4 Договору про колективну безпеку ухвалила рішення направити колективні миротворчі сили ОДКБ в Республіку Казахстан на обмежений за часом період з метою стабілізації та нормалізації обстановки в цій країні», — написав Пашинян.

Як пишуть російські ЗМІ, глава комітету Держдуми Росії у справах Співдружності Незалежних Держав (СНД) Леонід Калашніков заявив, що миротворчі сили ОДКБ будуть залучені здебільшого для забезпечення безпеки обʼєктів інфраструктури.

У середу президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що звернувся до Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу з придушенням протестів. ОДКБ — міжнародна організація, створена на пострадянському просторі для захисту на колективній основі незалежності, територіальної цілісності та суверенітету держав-членів. Зараз до складу ОДКБ входять шість держав: Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан.

  • На заході Казахстану, у Мангістауській області з 2 січня тривають протести через підвищення вартості палива у 2—2,5 раза. Тисячі людей вийшли на мітинги, зокрема в найбільших містах області Жанаозен і Актау — вони першими у країні висловили невдоволення.
  • Демонстранти вимагають уже не тільки знизити ціну на газ удвічі, але й відправити уряд у відставку, викорінити корупцію і кумівство, будувати фабрики та заводи, скоротити безробіття.
  • 4 січня Токаєв запровадив режим надзвичайного стану в Мангістауській області та в Алмати. В Алмати на період надзвичайного стану введено комендантську годину — з 23:00 до 07:00.
  • 5 січня Токаєв відправив уряд у відставку, як того вимагали протестувальники, а також розширив режим НС на Алматинську область. Попри відставку уряду, протести лише посилилися — тепер активісти штурмують і підпалюють будівлі адміністрацій та борються з поліцією.
  • У місті Алмати 5 січня розпочалася антитерористична операція.