Протести в Казахстані: президент запровадив надзвичайний стан у двох регіонах, зокрема в Алмати

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на тлі масових протестів через підвищення цін на автомобільний газ запровадив режим надзвичайного стану в Мангістауській області та в Алмати.

Про це повідомляє Интерфакс-Казахстан.

Повідомляється, що режим триватиме з 01:30 (21:30 за Києвом) 5 січня до півночі 19 січня. В Алмати на період надзвичайного стану запроваджують комендантську годину — з 23:00 до 07:00.

Заходи вжито «заради громадської безпеки, відновлення законності та правопорядку, захисту прав і свобод громадян». Раніше Токаєв звернувся до мітингувальників із заявою, в якій закликав їх «не наслідувати провокації зсередини та ззовні». Також він наголосив, що «влада не впаде», але потрібен діалог, і заявив, що всі законні вимоги протестувальників будуть враховані.

У вівторок в Алмати близько тисячі людей зібралися на площі Республіки, де громили поліцейські машини. Силовики застосували сльозогінний газ і світлошумові гранати. Багато правоохоронців оточили будівлю міського акімату (адміністрація). У районі дуже багато поліції, представників спецпідрозділів швидкого реагування та спецвійськ.

  • На заході Казахстану, у Мангістауській області третій день поспіль тривають протести: з 1 січня закупівлі зрідженого нафтового газу у країні стали повністю проводитися на біржі за ринковими цінами на основі балансу попиту та пропозиції. Це підвищило вартість палива у 2—2,5 раза. Протести в регіоні розпочалися 2 січня. Мітинги продовжуються, зокрема, у найбільших містах області Жанаозен та Актау — вони першими у країні висловили невдоволення. Ніч проти вівторка, 4 січня, люди провели у наметах на центральних площах — за словами очевидців, на протести вийшли тисячі людей.
  • Демонстранти вимагають уже не тільки знизити ціну на газ удвічі, але й відправити уряд у відставку, викорінити корупцію та кумівство, будувати фабрики і заводи, скоротити безробіття. Люди скандують: «Шал кет!» («Геть діда») — це адресовано колишньому президентові країни Нурсултану Назарбаєву, який 29 років обіймав цю посаду, а зараз очолює Раду безпеки Казахстану.