Президент Казахстану виступив із відеозверненням — наказав відкривати вогонь по протестувальниках без попередження

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 7 січня виступив із відеозверненням на тлі масових протестів у країні. Він заявив, що наказав відкривати вогонь по протестувальниках на ураження без попередження і що «терористів і бандитів треба знищувати — і це буде зроблено найближчим часом».

Токаєв заявив, що «бойовики» (учасники акцій протесту) досі не склали зброї, а тому «спецоперація» проти них триває — їх «ліквідують», якщо вони не здадуться.

Президент Казахстану зазначив, що підготовкою «бойовиків» займався «єдиний командний пункт» і що країна має справу «як із місцевими, так і з іноземними бандитами та терористами». Крім цього, Токаєв назвав вільні ЗМІ, яких у країні майже немає, і «зарубіжних діячів» співучасниками трагедії — «через дії терористів постраждали та вбиті сотні цивільних і військових».

Щодо вимог учасників акцій протесту, то Токаєв почув ті, «які виражались у мирних формах». Зазначимо, що першочерговою вимогою було зниження цін на газ, а потім люди на протестах почали висувати політичні вимоги: відправити уряд у відставку, викорінити корупцію та кумівство, будувати фабрики і заводи, скоротити безробіття.