Віцеспікер Ради Олександр Корнієнко заявив, що виконував регламент під час оголошення нового глави фракції «Голос»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко заявив, що виконував регламент, коли оголошував про зміну глави фракції «Голос», що партія назвала «рейдерським захопленням за прямого втручання Офісу президента».

Про це він заявив у коментарі «Суспільному».

«Ми виконуємо регламент. Фракція провела засідання, визначила нове керівництво. Сказала, що вона це зробила на основі ухвали суду, яка каже, що їхнє положення більше не діє. Апарат запитав, чи є ухвала. Вони показали її. Тобто Апарат сформував запит, який я відповідно до регламенту оголосив на засіданні», — пояснив Корнієнко.

Віцеспікер Ради уточнив, що незгодні із цим рішенням можуть оскаржити його у суді, а фракції «Голос» самій треба вирішувати на тлі розколу, «як вони далі будуть жити».

17 грудня 2021 року Корнієнко під час засідання парламенту оголосив про зміну голови фракції «Голос»: замість Ярослава Железняка буде Олександра Устінова. Однак керівництво партії заявило про про «рейдерське захоплення за прямого втручання Офісу президента», а рішення суду назвали фіктивним. Тоді партія «Голос» звинуватила Корнієнка у тому, що він «відчайдушно тягнув час для того, щоб забезпечити оголошення злочинної ухвали Окружного адміністративного суду Києва».

  • У 2021 році у «Голосі» стався розкол: більшість партійців вимагали звільнення керівництва партії та фракції, а 10 народних депутатів заявили про створення окремого обʼєднання «Справедливість» у парламенті. До об’єднання увійшли: Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозинський, Наталя Піпа, Ольга Стефанишина, Олександра Устінова, Володимир Цабаль, Андрій Шараськін, Ярослав Юрчишин та Ярослав Рущишин. Це більша частина парламентської фракції «Голос» — всього у ній 20 членів.
  • Народні депутати звинуватили керівницю партії Кіру Рудик в узурпації влади та корупційних договорняках, а керівника фракції Ярослава Железняка в тому, що той не виконує свої обовʼязки голови фракції та кілька місяців поспіль відмовляється скликати засідання фракції. Перед цим через нинішнє керівництво з партії вийшов один з її засновників і лідерів Сергій Притула.
  • Депутати «Справедливості» звинувачували керівництво партії «Голос» у розтраті понад 1,3 млн гривень з бюджету, інші депутати фракції звинувачують «Справедливість» у співпраці з Офісом президента.