Віцеспікер парламенту оголосив про зміну голови фракції «Голос». Партія заявила про «рейдерське захоплення»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко оголосив 17 грудня про зміну голови фракції «Голос»: замість Ярослава Железняка буде Олександра Устінова, заступницею — Юлія Клименко. Однак керівництво партії заявило про про «рейдерське захоплення за прямого втручання Офісу президента»

Після цього Железняк прийшов на брифінг голови парламенту Руслана Стефанчука і заявив, що Корнієнко «вчинив кримінал» на підставі «ухвали Окружного адміністративного суду Києва, яку подали та зареєстрували дві години тому». Железняк наголосив, що оскаржить обрання Устинової головою фракції у суді.

Олексій Гончаренко / Facebook

Устінова ж написала у Facebook, що першою пропозицією на посаді керівника фракції буде «винесення на обоговорення фракції обрання нового керівника та затвердження демократичного положення, яке не дасть можливості зловживати владою жодному керівнику».

Пізніше керівництво партії «Голос» заявило про «рейдерське захоплення за прямого втручання Офісу президента».

«Сьогодні позачергове засідання ВРУ перетворилось у чистий фарс, коли перший заступник голови Верховної Ради [Олександр Корнієнко] навмисно і відчайдушно тягнув час для того, щоб забезпечити оголошення злочинної ухвали Окружного адміністративного суду Києва і фіктивного рішення про зміну керівництва фракції в залі парламенту, яку йому ніяк не могли принести. [...] Партія «Голос» не визнає будь-яких змін керівництва своєї фракції в парламенті і буде використовувати всі юридичні і політичні механізми для захисту. Всю вину за рейдерське захоплення фракції ми покладаємо на Офіс президента, першого заступника голови Верховної Ради та колишніх членів партії, так звану групу «Справедливість», — заявили у «Голосі».

Кілька місяців тому у «Голосі» стався розкол: більшість партійців вимагали звільнення керівництва партії та фракції, а 10 народних депутатів заявили про створення окремого обʼєднання «Справедливість» у парламенті. До об’єднання увійшли: Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозинський, Наталя Піпа, Ольга Стефанишина, Олександра Устінова, Володимир Цабаль, Андрій Шараськін, Ярослав Юрчишин та Ярослав Рущишин. Це більша частина парламентської фракції «Голос» — всього у ній 20 членів.

Народні депутати звинуватили керівницю партії Кіру Рудик в узурпації влади та корупційних договорняках, а керівника фракції Ярослава Железняка в тому, що той не виконує свої обовʼязки голови фракції та кілька місяців поспіль відмовляється скликати засідання фракції. Перед цим через нинішнє керівництво з партії вийшов один з її засновників і лідерів Сергій Притула.