Частина «Голосу» заявила, що Железняка звільнили з посади глави фракції. Він усе заперечує

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

На засіданні Ради спікер парламенту Руслан Стефанчук зачитав лист із підписами 11 із 20 народних депутатів — членів депутатської фракції політичної партії «Голос» про звільнення Ярослава Железняка з посади глави фракції.

Про це заявила голова обʼєднання «Справедливість» Олександра Устінова.

«Таке рішення було ухвалено більшістю фракції ще в липні місяці. Сьогодні його з трибуни зачитав Голова Верховної Ради, що автоматично означає: ця людина не очолює нашу фракцію», — написала нардеп.

Вона зазначила, що таке рішення дозволить «розблокувати роботу фракції» та на наступному засіданні обрати нового керівника.

Сам Железняк називає це «провокацією від справедливих тушок».

«Сьогодні депутати самопроголошеної «Справедливості» відправили свою окрему заяву на голову Ради. Навіть вдалися до підроблення документів, але то таке. Голова зачитав їх лист (не рішення фракції) як оголошення», — наголосив депутат.

Він додав, що спікерові одразу повідомили, що ні фракція, ні партія «Голос» не ухвалювали жодного подібного рішення.

«Усе, що відбулося сьогодні, жодних юридичних наслідків не має. Про що також одразу було повідомлено і направлено відповідний офіційний лист», — переконує нардеп.

Партія також заявила, що спроби відсторонити Ярослава Железняка з посади голови фракції «Голос» не мають юридичної сили.

«Цей лист не має жодної юридичної сили, є грубим порушенням законодавства і спрямований виключно на відволікання уваги від ганебних рішень депутатів так званої групи «Справедливість», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 12 липня народний депутат партії «Голос» Олександра Устінова уже повідомляла, що Ярослава Железняка звільнили з посади голови фракції. Однак він сам це заперечував.

  • Кілька місяців тому у «Голосі» стався розкол: більшість партійців вимагали звільнення керівництва партії та фракції, а 10 народних депутатів заявили про створення окремого обʼєднання «Справедливість» у парламенті. Народні депутати звинуватили керівницю партії Кіру Рудик в узурпації влади та корупційних договорняках, а керівника фракції Ярослава Железняка в тому, що той не виконує свої обовʼязки голови фракції та 5 місяців поспіль відмовляється скликати засідання фракції. Перед цим через нинішнє керівництво з партії вийшов один з її засновників і лідерів Сергій Притула.
  • 9 червня осередок Чернівецької області вимагав відставки Рудик. Наступного дня частина членів Вінницького осередку заявили, що виходять із партії. Сама Рудик говорила, що причиною конфлікту в «Голосі» є проблема зростання.
  • Зʼїзд партії на тлі політичної кризи проведуть 29 липня, однак порядок денний поки що невідомий.