Білоруську опозиціонерку Колесникову засудили до 11 років колонії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Білоруських опозиціонерів Марію Колесникову та Максима Знака відправили до колонії на 11 та 10 років відповідно. Прокуратура просила для них по 12 років.

Про це повідомила Координаційна рада опозиції.

Мінський обласний суд виніс вирок у понеділок, 6 вересня. Їх визнали винним у закликах до дій проти нацбезпеки, змові з метою захоплення влади і створенні екстремістського формування і керівництві ним.

Колесникова була головою штабу опонента президента Лукашенка — Віктора Бабарика, якому відмовили у реєстрації кандидатом у президенти. Після виборів вона увійшла до президії Координаційної ради білоруської опозиції. Максим Знак — член опозиційної Координаційної ради, адвокат.

  • 7 вересня 2020 року в центрі Мінська невідомі люди викрали і вивезли на мікроавтобусі одного з лідерів білоруської опозиції — Марію Колесникову. Також зникли опозиціонери Антон Родненков та Іван Кравцов.
  • Уранці 8 вересня представники Держприкордонкомітету Білорусі повідомили, що всі троє — Колесникова, Родненков і Кравцов — відбули в Україну. Згодом там уточнили, що Колесникову затримали.
  • Марія Колесникова знайшлася в СІЗО Мінська 9 вересня. Її звинуватили в закликах до дій проти нацбезпеки, змові з метою захопити державну владу неконституційним шляхом, створенні екстремістського формування та керівництві ним.