Головного опонента Лукашенка Віктора Бабарика звинуватили у відмиванні грошей, ухиленні від податків та даванні хабара

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Головного опонента Лукашенка Віктора Бабарика звинуватили у відмиванні грошей, ухиленні від податків та даванні хабара

Natalia Fedosenko / Contributor

У Білорусі головного опонента Олександра Лукашенка на президентських виборах, ексглаву Белгазпромбанку — білоруської «дочки» Газпромбанку Віктора Бабарика звинувачують за трьома статтями кримінального кодексу — відмивання грошей, ухилення від сплати податків і давання хабара.

Про це повідомляє білоруське видання Tut.by.

Видання пише, що список кримінальних справ вже оприлюднений у Мінському міському суді.

Крім Віктора Бабарика, також звинувачують і його сина — Едуарда Бабарика в ухилянні від сплати податків в особливо великому розмірі.

  • Бабарика та його сина затримали 18 червня, відтоді вони знаходяться в СІЗО. Раніше було відомо, що проти Бабарика порушили справу про участь у злочинній організації.
  • Бабарико зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. Його штаб подав документи до ЦВК для реєстрації його кандидатом. Він продовжує участь у виборчій кампанії. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі Бабарико набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.
  • Наприкінці червня Центральна виборча комісія Білорусі зняла з виборів ще одного з головних опонентів Лукашенка — Валерія Цепкала. А у кінці травня був заарештований також організатор масових протестів, популярний блогер Сергій Тихановський, замість нього на вибори висунули його дружину.
  • Виборча кампанія в Білорусі супроводжується масовими протестами. За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні по всій країні було затримано понад 360 людей. Зокрема, затримали блогера та одного з авторів Telegram-каналу «Беларусь головного мозга» Ігоря Лосика, його звинувачують у організації масових заворушень.
  • Того дня, коли затримали Бабарика, у Мінську відбувся пікет солідарності на підтримку активістів і політиків, затриманих під час президентської виборчої кампанії. Біля пікетів, де збирали підписи за альтернативних кандидатів у президенти країни, вишикувався багатокілометровий живий ланцюг.