У Мінську затримали автора Telegram-каналу «Беларусь головного мозга», який писав про протести проти Лукашенка. Йому загрожує до трьох років

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Мінську затримали блогера та одного з авторів Telegram-каналу «Беларусь головного мозга» Ігоря Лосика, його звинувачують у організації масових заворушень. Лосику загрожує до трьох років позбавлення волі.

Про це повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода».

Лосика затримали 25 червня після обшуку його квартири. Зараз його утримують в ізоляторі тимчасового тримання.

У Telegram-каналі «Беларусь головного мозга», на який підписані майже 170 тисяч людей, публікують інформацію про протести, події щодо передвиборчої кампанії, відео затримань протестувальників. Автори каналу впевнені, що саме це і є причиною затримання Лосика.

У день затримання блогера міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв заявив, що вуличні акції протесту, які він називає незаконними, управляються, зокрема, через Telegram-канали.

  • Вибори президента у Білорусі заплановані на 9 серпня. Головним опонентом президента Олександра Лукашенка називають ексглаву Белгазпромбанку — білоруської «дочки» Газпромбанку Віктора Бабарика. 18 червня Бабарика затримали, він перебуває у СІЗО. Проти нього порушили справу про участь у злочинній організації.
  • Бабарико зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. Його штаб подав документи до ЦВК для реєстрації його кандидатом. Він продовжує участь у виборчій кампанії, вирок по ньому ще не винесли. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі Бабарико набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.
  • Раніше в кінці травня був заарештований також організатор масових протестів, популярний блогер Сергій Тихановський, замість нього на вибори висунули його дружину.
  • Виборча кампанія у Білорусі супроводжується масовими протестами. За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні по всій країні було затримано понад 360 людей. У день, коли затримали Бабарика, в Мінську відбувся пікет солідарності на підтримку активістів і політиків, затриманих під час президентської виборчої кампанії. Біля пікетів зі збором підписів за альтернативних кандидатів у президенти країни вишикувався багатокілометровий живий ланцюг.
  • Лукашенко заявив, що Росія та Польща втручаються у майбутні президентські вибори у Білорусі. І про це Лукашенко хоче поговорити з президентом Росії Володимиром Путіним.