Лукашенко звинуватив Росію у втручанні у вибори і кличе Путіна на розмову. Кремль вже відреагував

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко звинуватив Росію у втручанні у вибори і кличе Путіна на розмову. Кремль вже відреагував

Пресслужба Кремля

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія та Польща втручають у майбутні президентські вибори у Білорусі. І про це Лукашенко хоче поговорити з президентом Росії Володимиром Путіним, повідомляє Reuters.

Лукашенко заявив, що за спиною його опонентів на виборах стоять зовнішні сили.

«Ясно, що там за ними ляльководи стоять. Вони і з одного, і з іншого боку. І в Польщі живуть, і з Росії підкидають. Ми про це з президентом Путіним поговоримо найближчим часом при зустрічі», — наголосив Лукашенко.

Крім того, він сказав, що втручання, зокрема, полягає в поширенні інформації, що «ганьбить і самого президента, і членів його сімʼї».

Лукашенко, який говорив, що «не віддасть країну», сказав, що опоненти самі підштовхують його до нечесної гри.

У Кремлі вже відреагували на заяву Лукашенка. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков стверджує, що Росія не втручається у вибори в Білорусі. За словами Пєскова, Мінськ не надав жодних аргументів, що підтверджують ці висловлювання і це «зобовʼязує замислюватися про те, наскільки відповідають дійсності звинувачення на адресу нашої сторони».

  • Головним опонентом Лукашенка на президентських виборах називають ексглаву Белгазпромбанку — білоруської «дочки» Газпромбанку Віктора Бабарика. 18 червня Бабарика затримали, він перебуває у СІЗО. Проти нього порушили справу про участь у злочинній організації.
  • Бабарико зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. Його штаб подав документи до ЦВК для реєстрації його кандидатом. Він продовжує участь у виборчій кампанії, вирок по ньому ще не винесли. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі Бабарико набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.
  • Раніше в кінці травня був заарештований також організатор масових протестів, популярний блогер Сергій Тихановський, замість нього на вибори висунули його дружину.
  • Виборча кампанія у Білорусі супроводжується масовими протестами. За даними правозахисників, тільки за останні кілька днів міліція затримала 360 учасників протестів. У день, коли затримали Бабарика, в Мінську відбувся пікет солідарності на підтримку активістів і політиків, затриманих під час президентської виборчої кампанії. Біля пікетів зі збором підписів за альтернативних кандидатів у президенти країни вишикувався багатокілометровий живий ланцюг. Пізніше міліція почала затримувати учасників акцій.