Україна направить Польщі ноту через загибель українця у Вроцлаві. У його смерті звинувачують поліцейських

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Посольство України в Польщі готує ноту щодо cмерті 25-річного українця Дмитра Никифоренка, який загинув у Вроцлаві після того, як його затримала поліція.

Про це повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця, передає Укрінформ.

«Ми готуємо і найближчим часом направимо ноту з проханням про проведення неупередженого і швидкого слідства, притягнення причетних осіб до відповідальності та інформування української сторони про цю надзвичайну подію», — заявив Дещиця.

За його словами, ця справа перебуває на контролі українських дипломатичних органів, зокрема Генерального консульства України у Кракові.

Ідеться про подію, яка сталася 30 липня 2021 року. Тоді уродженець Немирова Вінницької області Дмитро Никифоренко ввечері повертався додому міським автобусом. За словами правоохоронців, він був у стані алкогольного спʼяніння — вони виявили 1,5 проміле алкоголю в його крові.

Водій автобуса, який помітив неадекватну поведінку українця (той нібито бив головою у вікно), висадив його на одній із зупинок і викликав рятувальників, а ті згодом — поліцію. Там хлопець начебто почав опиратися правоохоронцям, однак цього на відеореєстраторі немає. Крім того, поліція вимкнула нагрудні камери після того, як затримала хлопця.

Дані відеомоніторингу зʼявилися вже після того, як українця перевезли до витверезника. На записах видно, що затриманий був скутий кайданками, а на його обличчі були характерні сліди від застосування перцевого газу.

За даними Gazeta Wyborcza, до українця застосовували надмірну фізичну силу: удари поліцейськими кийками, кулаками й ногами, придушення ногами на підлозі, а пізніше на ліжку, куди його перенесли.

Коли хлопець перестав подавати ознаки життя, поліцейські та лікарка в медзакладі намагалися реанімувати його, але безрезультатно.

Родина Дмитра переконує, що загиблий не зловживав алкоголем і ніколи не був агресивним.

  • У березні 2020 року в аеропорту Лісабону затримали 40-річного українця Ігоря Гоменюка за спробу в’їхати до країни без чинної візи. Тоді інспектори його побили та залишили в наручниках. У чоловіка стався напад епілепсії, він помер. Прокуратура висунула звинувачення в убивстві українця трьом офіцерам міграційної служби. Рада міністрів Португалії заявила, що виплатить компенсацію родині Гоменюка.
  • Справа набула суспільного резонансу. Глава Служби у справах іноземців і кордонів Португалії (SEF) Кріштіна Гатоес пішла у відставку. Згодом влада вирішила взагалі ліквідувати SEF, а замість неї створити нову Службу у справах іноземців і притулку.
  • У травні 2021 року суд у Португалії засудив у цій справі трьох інспекторів міграційної служби країни до увʼязнення строком від семи до девʼяти років.