Убивство українця в аеропорту Лісабону: глава прикордонної служби Португалії пішла у відставку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Служби у справах іноземців і кордонів Португалії (SEF) Кріштіна Гатоес пішла у відставку на тлі кількамісячного скандалу через загибель в аеропорту Лісабону українця, якого побили інспектори міграційної служби після затримання. Про це повідомляє Reuters.

40-річного Ігоря Гоменюка затримали в аеропорту в березні цього року за спробу в’їхати в країну без чинної візи. Він помер в ізоляторі аеропорту після побиття. Прокуратура висунула звинувачення в убивстві українця трьом офіцерам міграційної служби.

Смерть Гоменюка викликала скандал, про який знов згадали після непідтверджених повідомлень про те, що SEF планує встановити «тривожні кнопки» у своїх центрах утримання. Правозахисники наголосили, що це неадекватна реакція на інцидент.

При цьому в Міністерстві внутрішніх справ, якому підпорядковується SEF, офіційно пов’язали відставку Гатоес з проведенням реформи, яка нібито має чітко розділити поліцейські й адміністративні повноваження в роботі з іноземцями. У самій SEF не відповіли ЗМІ, чи повʼязана відставка Гатоеш зі скандалом щодо загибелі українця.

Водночас опозиційний депутат від партії PSD Рікардо Лейте повʼязав звільнення Гатоес із загибеллю Гоменюка. «Коли стали відомі обставини смерті українського громадянина, відставка була єдиним можливим виходом», — підкреслив депутат.

Такої ж думки дотримується і представниця правоозахисної групи Humans Before Borders Ана Лоградо, яка зазначила, що відставка — це перший, хоч і запізнілий крок.

У представництві португальської Amnesty International зауважили, що злочин проти українця — це не поодинокий випадок, раніше теж траплялися інциденти жорстокого поводження з іноземцями.